Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talijanska stabla

Najljepši zagrebački park ove godine slavi 140. rođendan

Zrinjevac
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/8
20.11.2013.
u 15:40

Ime je dobio po banu Nikoli Šubiću Zrinskom, a prije negoli je iznikao park, bio je ovdje stočni sajam

Ove godine Zrinjevac slavi svoj 140. rođendan!

Zeleni je park kojem tepaju da je jedan od najljepših u gradu ime dobio po banu Nikoli Šubiću Zrinskom, a iznikao je u lipnju 1873., piše Turistička zajednica Grada Zagreba. No, manje je poznata informacija da se na Zrinjevcu nekad održavao stočni sajam. 

Ban je dobio svoj park u slavu 300. obljetnice pobjede u Sigetu.  

U parku je posađeno 220 stabala, a uvezena su iz Trsta u Italiji. Godine 1877. u perivoj su postavljene prve ulične svjetiljke na plin, a tri godine poslije postavljene su i klupice kako bi se građani mogli odmoriti. 

Meteorološki stup postavljen je u parku "nedavno", 1984. godine, dok se promenadni koncerti na Zrinjevcu održavaju od kraja 19. stoljeća, a i danas u sklopu Zagrebačkog vremeplova Turističke zajednice. 

Zrinjevac je posebno živ na proljeće kad se sve zazeleni i ljeti kad se na travnatim površinama i uz fontane, od kojih je prva sagrađena još 1893. godine, odmaraju Zagrepčani i njihovi gosti. 
U prosincu opet oživi kao središnje mjesto Adventa u Zagrebu. Ovogodišnji program počinje 30. studenoga, a drveće je već okićeno lampicama koje će omiljenom parku dati posebnu atmosferu.

Za Adventa na Zrinjevcu i ove godine posjetitelji će moći uživati u brojnim delicijama, zasladiti se blagdanskim kolačima, zagrijati toplom kavicom i čokoladom, popiti neizostavno kuhano vino te nazdraviti Božiću i Novoj godini šampanjcem u samom srcu Zagreba, na Zrinjevcu, kažu iz turističke zajednice. 

Ključne riječi

Komentara 6

ZG
zgkreso
21:39 20.11.2013.

Meterološki stup postavljen 1984 godine??????? Imam 50 godina, a pamtim da je oduvjek tamo.

CR
Croasan
16:12 20.11.2013.

Znamo da su stabla uvežena iz Trsta, a znamo i da je Venecija "nastala" na posječenim trupcima crnogorice iz Dalmacije.

IP
info_punkt
16:24 20.11.2013.

najljepši zagrebački park? čija je to "stručna" ocjena? meni je najljepši Maksimir, uvjerljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije