Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampus na Borongaju

Naglo rješavanje problema kampusa moglo bi propasti

kampus
30.03.2013.
u 15:49

Razlozi zašto se u zadnji tren odlučuje o kapitalnom gradskom projektu koji bi trebao riješiti pitanje nedovoljnih kapaciteta zagrebačkih fakulteta, osim političkih, sada su i stručni.

Projekt uređenja kampusa Borongaj, vrijedan pola milijarde eura, a koji je zbog političkih neslaganja odbijen na zadnjoj sjednici Skupštine, bit će tema nove, izvanredne sjednice Gradske skupštine 15. travnja. Izvanrednu sjednicu može sazvati gradonačelnik ili većina zastupnika u Skupštini, podnesu li zahtjev. U ovom slučaju to će učiniti gradonačelnik Milan Bandić koji je i raspisao ponovnu javnu raspravu o urbanističkom planu uređenja kampusa Borongaj.

Rok do lipnja

Razlog sazivanja izvanredne sjednice je rok do kojeg se projekt mora prijaviti za fondove EU, a to je kraj lipnja.

– Bez UPU-a ne možemo prijaviti taj projekt i jako je važno da se donese. EU traži čiste papire. Nakon javne rasprave, sve bi primjedbe trebao obraditi Gradski ured za strategijsko planiranje – kazao je Bojan Baletić, prorektor za razvoj i prostorno planiranje Sveučilišta u Zagrebu. Ne dobije li prijedlog potporu skupštinske većine, zbog stanke od osam mjeseci, kada će se moći ponovno prijaviti za fondove EU, puno će izgubiti.

 – Sada smo stavljeni po strani, a u lipnju bismo se ponovno vratili u postupak prijave. Imovinsko-pravna pitanja su riješena, a nakon odluke Skupštine mogli bismo krenuti u raspisivanje arhitektonskih natječaja za zgrade – dodao je Baletić.

Razlozi zašto se u zadnji tren odlučuje o kapitalnom gradskom projektu na koji se računa da će riješiti pitanje nedovoljnih kapaciteta zagrebačkih fakulteta, ali i unaprijediti znanost, stručnost studenata i profesora, osim političkih, sada su i stručni.

Višak kvadrata

Naime, problem zadnje verzije prijedloga koji je stigao na Skupštinu, bila je veća izgrađenost od planirane. Umjesto 500 tisuća četvornih metara, prijedlog UPU-a je sada bio 250 tisuća kvadrata veći.

 – Teško je predvidjeti sve potrebe u projekciji za idućih dvadesetak godina, pa su stoga bile ostavljene rezerve kako se ne bi zapriječio budući razvoj ni u kojem aspektu. Osim toga, smatrali smo da će veća gustoća izgrađenosti pridonijeti urbanom karakteru tog budućeg parka. Točno definiranje količine izgrađenih površina nije bilo obuhvaćeno odlukom o izradi plana, ali su povećanja ipak zabrinula gradske vijećnike, pa smo u dogovoru s njima smanjili kapacitet na nivo našeg natječajnog rješenja koje Sveučilište smatra dostatnim za sve svoje ambicije – kazali su iz ureda “njiric + arhitekti” koji je radio plan.

Naglo rješavanje problema kampusa planirano za 15. travnja moglo bi propasti raspiše li Vlada lokalne izbore prije zakazanog termina sjednice, a prema nekim saznanjima taj datum bi mogao biti 11. travnja, nakon čega se skupština mora raspustiti. Ipak, zadnji rok za raspisivanje izbora je 18. travanj, do kada se sjednica može održati.

>>Preskočili kampus Borongaj! Kapitalni projekt na čekanju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije