Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u jaski nema ljetnog odmora

Nadvožnjakom će rasteretiti promet u gradu, a s novim kontejnerima smanjiti smeće

jaska
Grad Jastrebarsko
28.07.2015.
u 15:00

Podzemni sustav odlaganja otpada smanjuje neugodne mirise, ali i vandalizam

Ljeto u Jastrebarskom ove je godine u potpunosti u znaku radova. Izgradnja sustava odvodnje, radovi na nadvožnjaku, nova faza obnove perivoja, a i nadogradnja sustava reciklaže.

Povećana sigurnost

I sve to, kažu iz Grada, završit će se prije planiranih rokova. –Radovi na nadvožnjaku teku prema planu i možemo očekivati da će sve biti završeno prije kraja godine. Već u rujnu očekujemo početak asfaltiranja nadvožnjaka, kao i prometnica koje sada služe kao obilaznice - rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, prilikom obilaska radova u ponedjeljak. Podsjetimo, nadvožnjak, koji se gradi na samom ulasku omogućit će bolju prometnu protočnost, a radi se ujedno o najvećem prometnom projektu u Jaski u posljednih 30 godina.

–Hrvatske ceste uložile su više od 25 milijuna kuna u produženje državne ceste i gradnju nadvožnjaka, čime ćemo riješiti križanje sa željezničkom prugom te tako rasteretiti promet u gradu - objasnio je Novosel te dodao da će se na taj način povećati sigurnost građana u prometu, a i gospodarska zona Jalševac dobit će na atraktivnosti. A osim prometnog sustava, u Jaski se obnavlja te nadograđuje i onaj gospodarenja otpadom.

Trideset i jedna lokacija zelenih otoka te mobilno reciklažno dvorište koje kruži po trideset prigradskih naselja sada se dopunjuje i s tri polupodzemna kontejnera, koje će se smjestiti u sklopu perivoja Erdödy te Glazbene škole Jastrebarsko.

Sami javljaju kad su puni

–Kontejneri su kapaciteta tri kubna metra, a moći će se odlagati staklo, PET-MET ambalaža te tekstil. Ugrađeni su u zemlju, a dio koji je iznad površine obložen je kompozitnom oplatom u boji drveta pa će se vrlo dobro uklopiti u okoliš - pojasnio je gradonačelnik Jastrebarskog, koje je, nakon Velike Gorice, Samobora i Ivanić-Grada, postalo četvrti grad u Zagrebačkoj županiji koji se odlučio na ovakav način prikupljanja otpada.

Kako su objasnili iz Grada, prednosti ovakvog načina odvojenog prikupljanja otpada jesu veliki kapaciteti na malom prostoru, otpornost na vremenske utjecaje, ali i vandalizam, a budući da se otpad nalazi ispod površine zemlje, vrlo su male mogućnosti pojave neugodnih mirisa. Polupodzemni kontejneri, podsjetimo, prazne se samo kada su sto posto puni, što komunalci mogu doznati dojavom građana na besplatan broj, ali i dojavom samog kontejnera, čiji senzor, kad je spremnik u potpunosti pun, SMS-om javlja o potrebi pražnjenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije