Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školska groznica

Nabava udžbenika: 'Nekih knjiga nema, a sve jako puno košta'

udžbenici
Foto: PIXSELL
1/4
24.08.2010.
u 16:45

Vrijeme se može uštedjeti koristeći internet i pravodobnom kupnjom. Najveće gužve očekuju se sljedeći tjedan.

Nekoliko dana prije početka nove školske godine roditeljima počinje najteže vrijeme u akademskoj godini – nabava udžbenika.

U središtu grada ovih je dana jedna potrošačka skupina bila posebno zamijećena. Muškarci i žene koji “naoružani” vrećicama s natpisima Školska knjiga, Profil i slično užurbano “skeniraju” izloge knjižnica u nadi kako će prikupiti posljednji primjerak matematičkog, likovnog ili nekog drugog udžbenika prije gužvi koje se najavljuju za sljedeći tjedan.

Kupnja bez stresa

No, kako kupnja knjiga, bilježnica, olovaka i ostalog pribora može biti pravo osvježenje dokazuje Predrag, koji je zajedno sa svojom kćeri krenuo u potragu za udžbenicima.

- Ovo je prvi put u 15 godina da sam našao apsolutno sve na jednom mjestu. Čekali smo možda pola sata i u usporedbi s prošlim godinama ova će mi ostati u dobrom sjećanju - rekao je Predrag.

Sve udžbenike je nabavio u knjižnicama jer kaže: “Moja kći je izvrsna učenica i nije mi žao investirati u njezino znanje. Ti udžbenici joj uvijek mogu koristiti. Platio sam 1200 kuna za sve. To nije puno”.

Međutim, problemi nastaju u Županiji, gdje je često nemoguće nabaviti sve udžbenike.

- Kupovati knjige mi je užas. Cijeli osmi mjesec sam u akciji jer knjiga koje su meni trebale više nije bilo. Sve to puno stoji jer uvijek moramo kupovati nanovo. Između moje dvije kćeri su dvije godine razlike, no mlađoj odgovara manje od 20 posto knjiga, što nije u redu - požalio nam se Dražen Mikličić iz Zeline.

– Pošto radim u Zagrebu, svaki dan obilazim knjižare. Neke sam udžbenike uspio nabaviti polovno, no unatoč svemu troškovi su jako veliki – dodao je Mikličić.

Gužve se tek očekuju

– Prošle godine ljudi su bili mnogo gnjevniji, ove se situacija smirila jer su svi ranije krenuli u nabavu knjiga. Najveće gužve očekujemo sljedeći tjedan – rekla nam je Sanja Aralica, direktorica prodaje u Školskoj knjizi.

Cijena kompleta udžbenika, bilježnica i ostalih školskih potrepština za osnovnoškolce kreće se između 500 do 1500 kuna, a za srednjoškolce do 1800 kuna.

Kako kaže Aralica, “za srednju školu prodaja kreće puno kasnije, no manje kupuju nove knjige te često idu u antikvarijate”.

Da je ove godine sve teklo bezbolnije i brže, potvrdio nam je i Zoran Brebrić, koji je u manje od sat vremena nabavio sve potrebne knjige.

– Nabavljao sam knjige za dvoje djece. Razmišljao sam o tome da potražim rabljene knjige, no rekao sam si da mi je puno jednostavnije kupiti sve na jednom mjestu – rekao je Brebrić, dodajući da mu je internet puno pomogao te da je točno znao gdje treba što tražiti.

Komentara 2

MO
motherofthree
21:41 24.08.2010.

Oni koji kupuju nove knjige bedasti su ako sate provode čekajući po knjižarama, obzirom da u ZG ima dosta mjesta gdje se kompleti udžbenika mogu naručiti i jednostavno podići kad stignu, čak i uz plaćanje na rate...

AG
Agramer198
23:39 24.08.2010.

Živjelo fotokopiranje... Ja studiram i ne pada mi na pamet kupovati knjige uz to kaj moram plaćati još i školarinu. A da ne pričam kako ima knjiga koje stoje i po tisuću kuna. Hvala, ali ne hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije