Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRONOVIMA SNIMAJU ZAOSTATKE OŠTEĆENJA OD POTRESA

Na terenu s vatrogascima: Gotovo svaki drugi krov u centru još čeka obnovu

storyeditor/2022-02-18/PXL_180222_92066488.jpg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
19.02.2022.
u 15:30

Najgore su dvorišne strane zgrada

Među jatima opjevanih zagrebačkih golubova što patroliraju nad Cvjetnim trgom i Ilicom jučer ujutro zavladao je nemir. Na modrom nebu pojavila su se tri sumnjiva, metalna neznanca. Bili su to dronovi, lake mašine kojima su kao vješti piloti pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zagreb snimali oštećenja na krovovima i fasadama u ranjenome srcu grada. Vatrogascima su dronovi tako omogućili da iz ptičje, odnosno golublje perspektive dobiju pregled nad oštećenjima krovova i fasada zgrada u Ilici na potezu od Frankopanske do Trga bana Jelačića, na Cvjetnom trgu i okolnim ulicama te u Jurišićevoj, Tomićevoj, Mesničkoj, Gundulićevoj...

Uz inženjere građevine

Većina je Zagrepčana pak pokraj njih prolazila potpuno nezainteresirano, ni ne primijetivši da se odvija akcija koja će najprije snimiti, a potom i očistiti donjogradske blokove od zaostalih dimnjaka, crepova i komada fasada te pripremiti za konačni početak obnove, one konstrukcijske i nekonstrukcijske. A kreće se početkom ožujka, kako je najavio dogradonačelnik Luka Korlaet.

– Ljudi gledaju u mobitele pa nisu ni skužili da dižemo dronove – govori nam pilot jedne od letjelica, vatrogasac Petar Kecman, voditelj smjene u bazi na Savskoj cesti. Zbog onih koji gledaju u telefone, vatrogasci su na pločniku na Cvjetnom trgu postavili svjetleće signale upozorenja kako bi izbjegli situaciju da dron nekome sleti na glavu. Akcijama svojih timova u centru zapovjednik Siniša Jembrih upravljao je iz improvizirane baze u Kurelčevoj ulici, iz istog šatora kakav su postavili kada su bili u Petrinji, kaže. Stožer su smjestili u blizini Jurišićeve, objašnjava, jer su podigli svoj komunikacijski kanal kako ne bi ometali ostale.

– Letimo s tri najjeftinija, komercijalna drona. Svakim od njih upravlja pilot, a prati ih pridruženi promatrač. Timove sam složio tako da su u njima zapovjednici postaje koji su ujedno i inženjeri građevine pa smo tako spojili profesionalne vatrogasce i predstavnike građevinske struke – zadovoljno će Jembrih. Vrlo brzo su u bazu pristigli članovi timova.

– Sve ide brzo. Smetaju jedino repetitori jer nam ometaju signal, najgore je bilo u Bogovićevoj i na Cvjetnom trgu. Signal je stalno pucao – raportirali su vatrogasci zapovjedniku. Materijal koji su snimili pregledavamo potom na omanjem platnu unutar baze pod šatorom. Na snimkama iz zraka jasno je vidljivo da je gotovo svaki drugi krov u centru još neobnovljen, a svaka druga fasada derutna. Vidljivi su i jarko narančasti, svježe obnovljeni krovovi i fasade pod skelama pa se i iz zraka može zaključiti da se ipak polako obnavlja. Stanje ne terenu je, kažu, zadovoljavajuće i nema kritičnih lokacija. Dežmanov prolaz, dodaju, dugo je bio kritičan, no u međuvremenu je promijenjeno krovište. Tomislavu Rukavecu, zapovjedniku postaje i inženjeru građevine, bila je pak sumnjiva kupola na uglu Ilice i Gundulićeve, no nakon snimanja su ustanovili da je sve u redu.

– Najproblematičnije su zgrade s dvorišne strane. Pješačku zonu pomno smo očistili odmah nakon prvog i drugog potresa, no oštećenja s dvorište strane su izgleda ostala – objašnjava Rukavec. Uličnu je stranu, dodaje, i lakše sanirati jer ondje mogu visinskim vozilom. U čišćenju najkritičnijih situacijama na dvorišnoj strani u pomoć su zvali alpiniste.

A slijedi i uklanjanje

Ilica na potezu od Ulice Republike Austrije do Frankopanske već je pregledana, a nakon što snime uži centar, na redu je Gornji grad pa će nova baza od ponedjeljka najvjerojatnije biti na Gradecu. A nakon što sve snime, upućuju nas, ponovno će izići na teren i ukloniti zaostale crepove i komade fasada.

– Pola oštećenja u Zagrebu napravio je potres 22. ožujka 2020. Za drugu polovicu odgovoran je onaj petrinjski od 29. prosinca iste godine – upućuje nas Jembrih. Dodaje i da je za polovinu od 4400 prošlogodišnjih intervencija odgovoran potres. S ulične strane zgrade su u redu, no ponegdje su vidljivi otpali crepovi zavučeni u žljebove.

– Ovo je u Bogovićevoj – govori Kecman pokazujući snimku na platnu.

– Zapiši gdje je i riješit ćemo – odgovara mu zapovjednik Jembrih.

Ključne riječi

Komentara 3

FR
franc251
09:52 21.02.2022.

Što država ima s obnovom krovova u Zagrebu? Oni koji su platili i izvršili obnovu krovova prije potresa, pa su im krovovi ostali cijeli, oni ispadaju nepametni? Da su čekali potres krovove bi im obnovio netko drugi pa ne bi trebali plaćat?

SC
Schnellau
19:04 19.02.2022.

I to dvije godine nakon potresa. Za ovo moraju odgovarati drzavna i gradska vlast. Pa to je teska sramota i skandal. Za to nema opravdanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije