Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adventski sajam

Na štandovima zbog minusa digli cijene, nema više domaćeg

'08.11.2012., Zagreb -  Zagreb i njegovi gradjeni zivnuli dolaskom sunca, nakon par ruznih i hladnih dana.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
14.11.2012.
u 11:02

Nakon šatora na Jelačić placu i štandovi na licitaciji, time nastoje sanirati minus propalog Bundekfesta.

Obrtnici zagrebačkog prstena vrlo su se iznenadili kada je Obrtnička komora Zagreba prošli tjedan raspisala natječaj za ovogodišnji Božićni sajam, koji se održava u Gajevoj i Bogovićevoj već 10 godina. Ove je godine prvi put uvedena licitacija, a obrtnici, proizvođači autohtonih suvenira zagrebačkog kraja, morat će se natjecati s trgovcima pod jednakim uvjetima.

Obadova ostavka

– Posljednjih smo pet godina u Gajevoj ulici, no ove su se godine financijski uvjeti veći. Prošle godine platili smo kućicu 12.000 kuna, a sad joj je početna cijena 17.000. Ne znam hoćemo li se prijaviti na natječaj – rekao je Franjo Stanišić, upravitelj Agroturističke zadruge Žumberak.

Petnaestak proizvođača iz Udruženja obrtnika Zagreba zatražilo je poništenje natječaja, no predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad kaže da se uvjeti neće mijenjati.

– Zaštitili smo proizvođače suvenira, ali natječaj nećemo mijenjati. Ne želimo da se poslovi rješavaju ispod stola kao prošlih godina – kaže Obad te dodaje da je početna cijena kućice od 11 do 17 tisuća kuna. Doznajemo da će obrtnici zatražiti Obadovu ostavku ako se natječaj ne poništi. Tendencija da na sajmu budu domaći proizvodi očito će se promijeniti jer uvjet nije više da izlagači imaju vlastitu proizvodnju niti da su članovi Komore. Željko Ćosić iz obrta Svjetionik kaže da je to rezanje grane na kojoj Komora sjedi.

– I ovaj nam je iznos nedostižan. Ne možemo se nositi s konkurencijom proizvoda iz Kine koji imaju maržu veću i deset puta od nas, a svake godine uredno plaćamo doprinos toj istoj Komori – kaže Ćosić. Dodao je kako je riječ o pokrivanju gubitaka Bundekfesta od nekih 1,600.000 kuna. No, Obad to opovrgava.

Tjedan dana je rok

– Nismo u minusu nego imamo neplaćenih potraživanja od 700 do 800 tisuća kuna. Tatini sinovi nisu podmirili troškove, ali u ponedjeljak je sastanak kod Bandića pa ćemo znati o kojem je iznosu riječ – objašnjava Obad dodavši kako će svi morati podmiriti troškove.

Navodno je zato i u licitaciji za šator na Trgu početni iznos visokih 400.000 kuna jer je navrat-nanos organizirani Bundekfest ispao debakl. U natječaju koji danas završava sporan je i rok od tjedan dana za prijavu izlagača, što je, s obzirom na nove uvjete, kažu obrtnici, iznimno kratak rok. Osim toga, tko god se prijavi, mora za sudjelovanje platiti 50 posto od početne cijene kućice. Potencijalni izlagači s kojima smo razgovarali kažu da ne mogu niti licitirati za mjesta koja žele, nego im Komora određuje lokaciju.

>>Za 5,5 milijuna Grad će ukrasiti Mučnjakov Elicom

Komentara 8

TM
trade_mark
11:10 14.11.2012.

Na Adventskom sajmu izlagat će najbogatiji... KIČ!

ZA
zagabria1
12:12 14.11.2012.

Kako uništiti domaće. Teško povjerovati koliko malo Hrvat vrijedi u vlastitoj mu domovini

Avatar eti
eti
21:58 14.11.2012.

Da imam love, ja bi kupila taj je... šator, polila bi ga benzinom i zapalila da više nikada ne nagrđuje ovaj predivan grad,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije