Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST Uredu za krizna stanja predlažemo da ne bude preskroman

Na spašavanju se ne smije štedjeti

09.12.2008.
u 23:05

Zamisao da se dobro opremi Gradski ured za hitna stanja valja pozdraviti. Upravo ovih mjeseci pokazuje se da je nabava nove opreme za nadzor i javljanje o razmjerima katastrofe nužna da bi se moglo brzo i koordinirano reagirati.

U Bandićevoj vojsci i bespilotna letjelica

Specijalno vozilo neće služiti za prijevoz štićenih osoba

Gurkha od terorista spašava Bandića, Mesića i Sanadera

Zbog toga nismo zadovoljni trendom štednje koji se očituje u kupnji lada niva ili gurkhe. Prve su, k svemu, već danas neugledne i zastarjele, a gurkha će biti pretijesna. Njima se ionako koriste niži američki generali, rusko ministarstvo vanjskih poslova, a ruski oligarsi i mafijaši odlučuju se za civilne verzije jer su okretnije od hummera. Nakanu da ta oprema izdrži sljedećih 30 godina da i ne spominjemo.



Krizno zrakoplovstvo
Nepoznato je za što su se odlučili gradski krizni stratezi, barem na papiru, ali plašimo se njihove urođene i nepotrebne štedljivosti. Da bi se iz bunkera kontinuirano nadzirao razvoj krizne situacije, nisu dovoljne bespilotne letjelice kakve su aviomodelari ustupali zrakoplovstvu u vrijeme Domovinskog rata.

Nedostatne su i letjelice poput turskih taktičkih bayraktara ili američkih RQ-11B raven jer te igračke ostaju u zraku samo sat-dva. Možda bi bilo preuzetno uzeti poveći global hawk, ali vjerujemo da bi optimalan izbor bila provjerena američka letjelica MQ-1 predator ili analogna izraelska preradba opremljena i senzorima za NBK tvari.

Višenamjenski helić
Vjerojatno najbolja kupnja bila bi nabava višenamjenskog helikoptera. Mi smo za Sikorsky CH-54A, leteću dizalicu, ili još bolje opremljeni S-64 koji osim razgrtanja ruševina i prijevoza cijelog kontejnera ili spašavanja zaglibljenog vozila može ponijeti i vatrogasni spremnik za gašenje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije