Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na smještaj u domu čeka 2400 starijih građana Zagreba

Iako je na listi čekanja zapisano 17.000 građana, stvarne su potrebe manje. Gradnja doma na Lašćini odgođeno je za godinu dana
20. listopada 2015. u 15:11 2 komentara 1943 prikaza
umirovljenici
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Otvorenje doma za starije i nemoćne osobe na Lašćini odgođeno je za godinu dana jer zbog administrativnih prepreka investitor Animus Primo kasni s gradnjom.

Kako stoji u obrazloženju koje su dobili gradski zastupnici, s obzirom na to da Gradska skupština mora potvrditi odgodu rokova, investitor traži da rok primopredaje objekta bude 30. studenoga 2016. umjesto 3. prosinca ove godine. 

Novi dom u Markuševcu

Dom na Lašćini predviđen je za 200 korisnika - 116 s pojačanom njegom i nadzorom te 24 korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti, dok ostalo čini stambeni dio koji će koristiti pokretne starije osobe. Projekt je vrijedan 112 milijuna kuna, uvećano za fiksnu kamatnu stopu od 6,8 posto godišnje. Kupoprodajna cijena otplatit će se u 120 mjesečnih anuiteta. Kašnjenje otvorenja doma nije dobra vijest za starije na listama čekanja kojih je trenutačno 17 tisuća. No prema analizi Ureda za socijalnu zaštitu, realni broj zainteresiranih je 2400.

– Jedna osoba može se kandidirati u više domova. Analizom podnesenih prijava utvrđeno je kako je za smještaj u dom za starije osobe stvarno zainteresirano oko 2400 kandidata, i to za smještaj u jedinicu za pojačanu njegu – ističe pročelnica Višnja Fortuna. Zanimljivo je da u privatnim domovima ima 1561 nepopunjeno mjesto. 

– Kapaciteti u gradskim domovima potpuno su popunjeni, a prema podacima kojima raspolažemo, u privatnim domovima prosječno je 10 posto manje korisnika u odnosu na smještajni kapacitet – pojašnjava Fortuna. Najavljuju i gradnju doma za starije u Markuševcu gdje grad ima spremno zemljište.

Taj su projekt kandidirali za financiranje iz fondova EU, a predviđen je za 90 korisnika, od kojih je 10 oboljelih od Alzheimerove bolesti. Iako su u gradu svjesni kroničnog manjka mjesta za zbrinjavanje starijih osoba, u rješavanju problema strateški se oslanjaju na privatne partnere i izvaninstitucionalnu njegu starijih osoba.

Ostanak u vlastitom domu

– Grad će i dalje biti usmjeren na pronalaženje modela investiranja u objekte koji su od velikog značaja za naš grad, ali je važno podržati i privatne inicijative u osiguranju dodatnih kapaciteta. Ističemo važnost organiziranja izvaninstitucijskih oblika skrbi i usluga na razini lokalne zajednice uz omogućavanje starijim osobama da što dulje ostanu živjeti u vlastitom domu. Naime, omogućavanje starijoj osobi da što dulje ostane u vlastitom domu najhumaniji je i najracionalniji oblik skrbi – stav je Ureda za socijalu.

Gdje stariji sve borave

11 gradskih domova trenutačno ima u Zagrebu, a u njima je ukupno 3676 mjesta 

23 obiteljska doma s ukupno 318 mjesta otvorena su u Zagrebu  

23 privatna doma za starije osobe trenutačno postoje u Zagrebu, a u njima je 1561 mjesto 

9 pravnih osoba koje imaju dozvolu za zbrinjavanje i brigu o starijim osobama imaju kapacitet od 121 mjesta 

BLISKI SUSRET S GRDOSIJOM
Fascinantan trenutak: Dron snimio što je kit učinio kada je došao do jet skija
HTZ
Naša seoska bogatstva
Doživi domaće: Hrvatska ne raspolaže samo prirodnim ljepotama već i mnogim dodatnim sadržajima
  • Lujo123:

    Ma besnici pusički nisu važni ovi ljudi koji su izgradili zemlju (i kojih nema u izvješćima razno-raznih svetskih masonskih glasila) u kojoj bi ona trebala biti sve i sva - važni su ISIL-ovci koje vidi vasceli svet i o kojima ... prikaži još! besnica jako brine nebi li ušićarila koji bod za uhljebljenje u UN stolcu. O besnice jade jadni, o milanoviču jade jadni, o zemljo Hrvatska jadna!!!!