Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolnica prijatelj

Na porodima muževi su u 80 posto slučajeva uz žene

'31.07.2013., Zagreb - Dr. Krunoslav Kuna, predstojnik klinike za porodnistvo KBC Sestre Milosrdnice. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
01.08.2013.
u 19:30

Rodilište KBC-a Sestre milosrdnice 28. je rodilište koje je zaslužilo titulu "rodilišta – prijatelja djece" od ukupno 31 u cijeloj zemlji. Tu titulu u Zagrebu nema još samo rodilište Petrova.

Došao je na svijet u nedjelju. Nakon sedam sati pokušavanja prirodnim putem, Kristina je rodila carskim rezom. Beba je težila 4,4 kilograma. Bio joj je to prvi porod. Noel Marino od prvog je trenutka uza svoju majku. U istoj su sobi 24 sata na dan.

Zajednički boravak

– Upoznajemo se, družimo se, predivan je osjećaj – s golemim smiješkom komentirala je majka Kristina Aralica Tušak dok je milovala svoje novorođenče.

Rodila je u KBC-u Sestre milosrdnice, odnosno Vinogradskoj koja je prije nekoliko dana dobila titulu "rodilište – prijatelj djece" u sklopu UNICEF-ove inicijative Deset koraka prema uspješnom dojenju. Time je treće rodilište po broju poroda u zemlji potvrdilo da majkama i djeci pruža kvalitetnu skrb prema svjetskim kriterijima.

– Ocjenjivački tim 15. svibnja obišao je rodilišta i na temelju viđenog sastavio izvještaj o usklađenosti s kriterijima programa "rodilišta – prijatelji djece", a 20. lipnja je povjerenstvo odlučilo da se Vinogradska proglasi prijateljem djece – kazala je Gorana Dojčinović iz UNICEF-a te istaknula da je inicijativa pokrenuta kako bi se stvorili uvjeti da nijedno rodilište više ne razdvaja majku i dijete nakon poroda.

Vinogradska, tako, ispunjava deset kriterija inicijative, kao što su, među ostalim, edukacija osoblja, pomoć majkama da počnu dojiti unutar pola sata po rođenju djeteta, omogućen majkama i djeci zajednički boravak (rooming-in), ne davanje umjetne dude djeci koja doje, i slično.

– Naš je najveći problem bio kapacitet. No, lani smo napravili dodatne sobe, tako da trenutačno raspolažemo s njih 22, što nam je sada dovoljno. Prije toga su bebe bile u posebnoj prostoriji pa su ih sestre svakih 4 do 6 sati donosile majkama – objasnio je predstojnik Klinike za porodništvo dr. Krunoslav Kuna.

Lani 3157 poroda

Vinogradska je lani zabilježila 3157 poroda.

– Bilježimo i više od osamdeset posto očeva pri porodu – kazao je dr. Kuna.

Rodilište KBC-a Sestre milosrdnice 28. je rodilište koje je zaslužilo titulu "rodilišta – prijatelja djece" od ukupno 31 u cijeloj zemlji. Tu titulu u Zagrebu nema još samo rodilište Petrova.

Svoj će prvi porod tek iskusiti 34-godišnja Ines Domitrović Maksimovska koju smo jučer sreli u bolnici kako zbunjena drži papire i nesigurno ispituje osoblje je li doista stigao taj trenutak.

– Stajala sam u redu u ljekarni i osjetila da mi je vodenjak puknuo, a termin je za dva tjedna. Na ulazu sam vidjela oznaku "rodilište – prijatelj djece" pa nisam u panici – kazala je Ines dok je čekala supruga Dušana.

>>Rodilište u Vinogradskoj primilo priznanje 'Rodilište-prijatelj djece'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije