Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova bista

Na obljetnicu Matoševa rođenja postavili mu bistu

matoš
Grad Samobor
14.06.2016.
u 12:02

Rad kiparice Marije Ujević Galetović obnovio je Ivan Tibor Grujić

Uz kultni kafić Matoš, na križanju Krležine i Matoševe ulice u Samoboru, nedaleko od tamošnje gimnazije koja nosi njegovo ime, postavljena je jučer bista Antuna Gustava Matoša.

Učinjeno je to ciljano – na obljetnicu rođenja slavnoga pjesnika. Bista je rad kiparice Marije Ujević Galetović, a otkrivena je također na Matošev rođendan – 13. lipnja 1978. – no tada u dvorištu tiskare koja je nosila njegovo ime. Ondje je stajala i nakon propasti tiskare, a sada je prvi put Samoborci gledaju na javnoj površini. Tako, kažu iz Gradske uprave, zahvaljuju Matošu, koji je svojim stihovima uvijek veličao Samobor, a turistima ujedno pružaju mogućnost da upoznaju kulturnu vrijednost grada. Matoš je, naime, baš poput drugih pjesnika i pisaca, kipara i skladatelja, brojnih hrvatskih iliraca, bio veliki zaljubljenik u Samobor, u kojemu je provodio puno vremena. Posvetio mu je i stihove u kojima kaže kako je Samobor jedno od “najhrvatskijih hrvatskih mjesta, grudobran i bedem hrvatstva”.

Bistu je obnovio restaurator Ivan Tibor Grujić, a otkrila ju je dogradonačelnica Sanja Horvat Iveković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije