Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na Markovu polju prva grobnica za nerođenu djecu

U udruzi Betlehem smatraju da majke imaju pravo na pokop fetusa umrlog spontanim pobačajem ili zbog komplikacija u trudnoći
25. veljače 2016. u 14:29 2 komentara 1161 prikaza
Markovo Polje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mjesto za tugovanje za dva će tjedna imati i roditelji koji su izgubili svoju nerođenu djecu. Udruga Betlehem na Markovu polju kupila je grobnicu na kojoj će se podići i nadgrobni spomenik za svu djecu koja nisu imala prilike roditi se.

Kako objašnjavaju iz udruge, koja je istu inicijativu već provela u Vinkovcima, svaka žena kojoj se dogodi spontani pobačaj ili smrt ploda zbog komplikacija u trudnoći ima pravo dobiti fetus i pokopati ga.

U nastojanjima da se majkama omogući pokapanje fetusa udrugu Betlehem podržava vinkovačka bolnica, a svoj će prijedlog uskoro proslijediti i Ministarstvu zdravlja. Trošak pokopa fetusa i održavanje grobnice u Vinkovcima preuzelo je Vinkovačko groblje, a kako će biti u Zagrebu, tek će se vidjeti.

Grobnica na Markovu polju namijenjena je svim bebama, bez obzira na to koliko su stare bile, a glavni razlog inicijative, rekli su iz udruge Betlehem, jest omogućavanje roditeljima dostojnog mjesta za pokop nerođenog djeteta, što dosad nisu mogli učiniti, odnosno obilježeno mjesto za to jednostavno dosad nije postojalo.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Avatar zeljko_mo
    zeljko_mo:

    Tijela tj.fetusi se valja mogu pokopati i obiteljske grobnice

  • Machak:

    Pokvareno i jadno. Kao da im nije dovoljno traumatično to što su prošle nego im to treba dodatno nabijati na nos