Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon ponovnog privođenja i puštanja jednog od maloljetnih napadača na Luku Ritza pojačan pritisak na zakonodavca

Na Lukin rođendan zahtjev za strože kazne nasilnoj mladeži

11.03.2009.
u 00:07

Saborskom Odboru za zakonodavstvo 22. travnja, na rođendan Luke Ritza, preminulog od posljedica premlaćivanja, putem elektroničke pošte bit će proslijeđena peticija za pooštravanje zakonskih mjera prema maloljetnicima počiniteljima kaznenih djela.

Ne djeluje ni na odrasle
Inicijativa je nastala na socijalnoj internetskoj mreži Facebook, a potaknuli su je članovi grupe “Podrška Ritzovima - hitna izmjena kaznenog zakona glede maloljetnika”. Oni će se do Lukina rođendana, naime, usuglasiti oko teksta prosvjednog pisma koje će poslati Odboru te pozivaju one koji dijele njihovo mišljenje kako je zakonodavac odviše blag prema maloljetnim prijestupnicima da ga potpišu.

Pritisak na zakonodavca pojačan je nakon što je prošli tjedan ponovno priveden jedan od napadača na Luku J. J. (16) zbog toga što ga je prepoznala žrtva koju je pretukao u rujnu u Maksimiru. On će se ponovno braniti sa slobode. Član Odbora za zakonodavstvo Ivo Josipović ocijenio je jučer inicijativu previše kompleksnom te vjeruje da je saborski odbor neće uspjeti riješiti.

– Ministarstvo pravosuđa predlaže izmjene zakona, a u ovom je slučaju to konkretno Kazneni zakon, na čijim se izmjenama trenutačno i radi. Ne vjerujem da će se ovaj zakon mijenjati u pogledu maloljetnika te da će biti izjednačeni s punoljetnim osobama – kazao je prof. dr. sc. Ivo Josipović. Jedan od autora Zakona o sudovima za mladež, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Splitu Ante Carić, smatra pak da promjene zakona ne bi imale učinka.

– Strožim kaznama za maloljetnike ništa se neće postići. One ne djeluju ni kod odraslih. Treba u prvom redu raditi na prevenciji – dodao je. Prijatelji preminulog Luke Ritza neće, tvrde, odustati od pritiska na mjerodavne institucije dok se zakoni ne promijene.

– Napadači su zaštićeniji i imaju više prava od žrtava jer im sadašnji zakon dopušta da mlate – komentirao je Lukin prijatelj Igor, ogorčen što su petorica Lukinih napadača puštena da se brane sa slobode.

To više što je J. J. u vrijeme dok je policija za njima tragala mirno nastavio tući.

Savjest ga ne grize
– Očito je da ga savjest ne grize. A znao je da je Luka umro – kaže Igor. U Centru za socijalnu skrb nisu željeli otkriti je li mladi nasilnik u njihovu tretmanu. J. J., koji je 
dva puta priveden, može se tako šetati gradom, ali javnost ne zna što su mjerodavne institucije poduzele kako bi “ispravile” njegovo ponašanje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije