Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVATERNIKOV TRG

Na Kvatriću vladaju automobili i šverceri

23.01.2002.
u 00:00

* Kvatrić nikada nije bio ružniji, a snijeg i bljuzga dodatno suga učinili neprivlačnim

Kvaternikov trg odnedavno je najnovije parkiralište za automobile Zagrepčana. U vizualni, prometni i tržni kaos uklopili su se i šverceri cigareta koji su zadržali svoje desetak godina stare pozicije, kao i prodavačice čokolada i vitamina te Romkinje s trenirkama i čarobnim krpama. U poslijepodnevnim satima na Kvatrić se presele i kumice s nove tržnice na uglu Šubićeve, pa kružeći među automobilima ispod glasa nude piliće, purice ili jaja.

Uređenje Kvaternikova trga najavljuje se već mjesecima, a taj je proces požurivan tijekom lanjskog prosinca kada se tržnica s Kvatrića preseljavala na plohu na uglu Šubićeve i Martićeve. Idejno rješenje za izgled tog trga postoji još od 1997. godine prema radu arhitekta Miroslava Genga. Sve to nije pomoglo da u prijelaznom razdoblju do početka uređenja, Kvatrić ne postane još gori no što je bio.

- Ovo je divlji zapad! Kvatrić nikada nije bio ružniji. Snijeg i bljuzga dodatno su zagorčali stvar, pa je nekada omiljeni plac postao prava kaljuža - komentirao je izgled umirovljenik Petar Majić.

Stanarka obližnje Petrove ulice, Janica Kozinović požalila se na parkirane automobile koji dodatno nagrđuju izgled ionako već vozilima okupiranog Kvatrića.

- Umjesto da imamo odmorište s klupama i zelenilom, gadi mi se uopće proći Kvatrićem. To je sada veća ludnica nego što je ikada bila - uvjeravala nas je J. Kozinović. Dio Zagrepčana s oduševljenjem je pak prihvatio novu, parkirališnu ulogu Kvatrića.

- Zašto ne bih parkirao kada mi to nitko ne brani, a ne moram ni platiti? Parkirališta je ionako premalo, a ovo je idealna pozicija za šoping na obližnjoj tržnici - komentirao je vlasnik crnog mercedesa.

Prodavačice s tržnice "Novi Kvatrić" i dalje se žale zbog preseljenja. Promet im je smanjen, tvrde, za pola, pa ne čudi, kažu, što neke od njih poslije radnog vremena nude robu iz automobila na Kvatriću. Inspekcije pak taj trg, kako doznajemo, sve rjeđe obilaze jer to službeno više nije tržni prostor.

Zgodnu priliku za smještaj ugostiteljske kućice na Kvatrić vidjeli su i u "Tržnicama Zagreb".

- Kućica za sada neće biti u funkciji, pa smo je tamo postavili. Ugostitelji će šansu možda dobiti za dva-tri tjedna, a pravi angažman pripremamo za Svjetsko nogometno prvenstvo - poručili su iz "Tržnica Zagreb".

Što s Kvatrićem do početka modernog i sveobuhvatnog uređenja, ne znaju čini se ni u Gradu. Pitanja smo postavljali u Gradskom uredu za izgradnju grada, pa Gradskom uredu za prostorno uređenje, više od dva tjedan "telefonski" su nas šetali od pročelnika, načelnika, zamjenika... Privremeno rješenje, navodno, postoji, ali kakvo - nismo saznali. Preostaje vjerovati kako je to možda upravo ono kako Kvatrić sada i izgleda. (R. Il.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije