Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurd

Na kante potrošili 11 milijuna, tisuće stoje na lageru, a nove stižu

vrećice Čistoće
Marko Čubrilo/VLM
22.05.2010.
u 09:02

Vrećica za PET ambalažu Fonda za zaštitu okoliša 
u Zagrebu neće biti, no kante za otpad nabavljat će se 
i dalje, njih čak 60 tisuća, najavljuje direktor Čistoće

Na skladištu Čistoće stoji nekoliko tisuća novih kanti za otpad za koje je u ovoj godini ta podružnica Holdinga dala 11 milijuna kuna i uskoro će u nabavu novih – 60 tisuća kanti!

Kante s greškom

Devedeset posto kućanstava u gradu već je pokriveno spremnicima za smeće. Novu, nerazumljivu nabavu najavio je direktor Čistoće Marko Melčić koji je razloge nabave objasnio rekavši “da Čistoći uvijek nedostaje kanti”. Na pitanje zašto se, unatoč neiskorištenim zalihama, naručuju nove kante za otpad, Melčić je odgovorio:

– Kante s greškom nabavljene su prije mog mandata i vjerojatno je sebi netko omastio brk, no ja se s tim nisam htio zafrkavati.

Dodao je da je naslijedio robu s greškom kojoj su masovno otpadali kotači i poklopci zbog čega su i nabavljani rezervni dijelovi.

“Konjovodac”, kako se sam Melčić nazvao zbog činjenice da nije direktor tvrtke, već samo voditelj jedne podružnice Holdinga, tvrdi da dijelovi za kante za smeće, o kojima smo već pisali, nisu koštali milijun kuna.Na pitanje gdje je završio novac odgovorio je obrušavanjem na službu za odnose s javnošću Holdinga. Prema njegovu mišljenju, ta služba “mulja, a ne informira javnost”. Zašto nije ušao u trag korupciji koju je sam stavio u fokus, obrazložio je tezom da bi to bio uzaludan trud.

 Tko će odgovarati za trošenje još nekoliko milijuna kuna za kante kojih u gradu već ima previše? Melčić se za sebe, kaže, ne boji.

– Ja imam više škole nego cijela uprava zajedno – samouvjeren je i smatra da je dobit Čistoće od gotovo 20 milijuna kuna u prvom tromjesečju dovoljan argument.

I dok je u gradu inflacija kanti, plastičnih vrećica za skupljanje PET ambalaže Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – nema.

– U Zagrebu Mladineovih vrećica nema i neće ih biti. A sami procijenite je li pristojno što je pokrenuo reklamu na televiziji bez dogovora s nama – rekao je Melčić dodajući da je spot Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u kojem se reklamiraju te vrećice ukinut na njegovo inzistiranje.

Popisivanje na terenu

Za to s HRT-a stiže drukčije objašnjenje. Spot se, kažu, ne emitira jer je za njega prestalo naručivanje. Spornih 115 tisuća vrećica, podsjećamo, Fond je lani dostavio Čistoći, no ona je odbila taj projekt nadomjestivši ga vlastitim koji ih je koštao 10 milijuna kuna. Gdje su vrećice i zašto Zagreb nije pristao na suradnju, Melčić nije znao jasno objasniti.

Novi sustav naplate, koji je prema zakonu trebao započeti još početkom godine, i dalje je na čekanju.

Tek kada desetak službenika koji već mjesecima popisuju članove kućanstava završi posao, projekt bi mogao početi. No, zasad su podaci prikupljeni samo za Susedgrad.

Komentara 13

VI
Vito
10:50 22.05.2010.

za koje je u ovoj godini ta podružnica Holdinga dala 11 milijuna kuna Jeste li pitali direktora zašto je dao te novce? Ili ih je dao onaj Koić bez pitanja i suglasnost \"Čistoća\"-e, ali direktor mora šutjeti kako bi mogaoao dobiti mirovinu i/ili se zaposliti negdje drugdje kad ga izbace dok \"odradi\" svoje političko žrtvovanje. Jer pametan čovjek ne ulazi dragovorljno u političko samoubojstvo i novinarski linč. Reče li nešto protiv lako mu se može dogoditi posjet bolnici, kao direktoru \"Zagrebačkih cesta\". Samo što je to stariji čovjek pa može završitit na Mirogoju, jer se tu radi o još nepoznatom naručitelju, a nesmije se zaboraviti tko je gradonačelnik Zagreba, tko, pardon kome se, plaća reciklažu otpada.

VI
Vito
10:53 22.05.2010.

No, zasad su podaci prikupljeni samo za Susedgrad. Nije li to zanimljivo? Tamo se nalazi prostor bivše tvrnice cemeta. Tko upravlja tim prostorom danas? Ups...

Avatar arcanius
arcanius
09:50 22.05.2010.

od ovih vrečica za plastiku slobodno odustanite..... neki skupljaju doma pa nose na otkup, a neki prebiru po kontejnerima za bocama.... takvima olakšamo na način da plastične flašice stavljamo u vrećicu koja je zavezana za kontejner.... kad su već siromašni ne moraju kopati po smeću...... i jebem ti takvu državu kad ljudi moraju prebirati po smeću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije