Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljutito ministarstvo

Na Jelačićevu dvorcu htjeli ugraditi PVC-stolariju

novi dvori
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
19.04.2012.
u 10:00

U tijeku radova na obnovi Jelačićeva dvorca bilo je zahtjeva da se ugradi plastična stolarija, potvrđuju iz Ministarstva kulture

Potrošenih više od 8 milijuna kuna u šest godina obnove kompleksa Novih Dvora – imanja bana Josipa Jelačića nisu bili, čini se, dovoljni da uprava grada Zaprešića konkretizira namjere s ovim vrijednim povijesno-kulturnim draguljem, koji pripada među 100 spomenika ugrožene svjetske baštine.

Prozivka ministarstva

Koliko su se stvari “otegnule”, a osim otvaranja igrališta za golf na nekadašnjem imanju najpoznatijeg hrvatskog bana koje se prostire na više od 20 hektara nije napravljeno mnogo, svjedoči i “ljutnja” ministarstva kulture prema upravi grada Zaprešića na čelu sa Željkom Turkom (HDZ) koji su nositelji obnove ovog zdanja.

– Program obnove dvorca nije nastavljen jer još uvijek nije donesena odluka vlasnika Grada Zaprešića o konačnoj namjeni i korištenju dvorca i pripadajućih gospodarskih zgrada. Neučinkovito upravljanje projektom obnove glavni je razlog zastoja programa, što predstavlja problem i u drugim sličnim primjerima – bili su oštri iz ministarstva kulture u osvrtu na budućnost ovog prelijepog povijesnog zdanja. Ništa bolja u prozivci nije ni gradska oporba.

– Stolariju i inventar Novih Dvora u više navrata uništavali su provalnici, po perivoju dvorca voze automobili – proziva Denis Begić, predsjednik zaprešićkog SDP-a.

PVC stolarija na dvorac

Ali ne stoji sve kada su u pitanju Novi dvori. Gradska uprava poručuje kako je prije nekoliko godina izgradnjom vježbališta za golf, kao sastavnog dijela igrališta na području Jelačićevog imanja, otvorena mogućnost za nove sadržaje

Na spomenutim terenima, golf rado igra i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, kojeg smatraju najznačajnijom osobom za razvoj ovog sporta u gradu u kojem stoluje. Možda se na zelenim travnjacima rodila i ideja kako uštedjeti na sredstvima za obnovu dvorca pa je, primjerice, umjesto konkretne budućnosti Novih Dvora koji bi mogao postati pravim turističkim draguljem, došla ideja za proračunskom uštedom postavljanjem PVC-stolarije na dvorac bana Jelačića.

– U tijeku radova na obnovi dvorca bilo je zahtjeva da se ugradi plastična stolarija, međutim, prema uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela ugrađena je drvena stolarija izvedena prema izvornom uzorku – potvrdili su iz ministarstva kulture.

Padaju na natječajima EU

Iako slični kompleksi, poput starog grada u Varaždinu uspješno povlače sredstva iz Europske unije te nezaustavljivo grade turistički potencijal na povijesnim ostacima, zaprešićka gradska uprava, očito nedovoljno motivirana i nepripremljena, proziva lokalni SDP, a prima adresa EU – samo odbijenice.

– Službe Grada Zaprešića trebale su projekt obnove dvorca kvalitetno pripremiti i prijaviti za financiranje iz EU fondova, po uzoru na vukovarski dvorac Eltz, Stari grad Varaždin i dvorac Erdödy u Jastrebarskom. Umjesto toga, projekt na natječaju nije prošao, a radovi su već nekoliko godina obustavljeni. Čak ni od njihovog predizbornog obećanja izgradnje velikog ekskluzivnog terena za golf još uvijek nema ništa konkretno – naglašava predsjednik zaprešićkog SDP-a.

I dok obnova još nije gotova, kvalitetu već obavljenih radova pokazuje dobrim dijelom oštećena i otpala fasada na glavnoj zgradi dvorca. Odgovornost za ovakav “fušeraj” zaprešićki oporbenjaci vide isključivo u pogodovanju tvrtki Graditelj, vlasništvu lokalnog HDZ-ovca, a koju je gradska uprava izabrala za najpovoljniju u obavljanju radova.

Sankcija za ovakve propuste u korištenju novca poreznih obveznika očito nema, pa će povijesno zdanje još zjapiti prazno i neiskorišteno unatoč milijunskim iznosima potrošenima na njegovu obnovu.

Komentara 6

DO
doktorica
10:11 19.04.2012.

primitivizam...

DU
Deleted user
11:30 19.04.2012.

PVC stolariju na stari dvorac i još onda bacit dvije satelitske antene s prednje strane da se istaknu! ;-))

Avatar Niškorist
Niškorist
12:34 19.04.2012.

Staru plastičnu stolariju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije