Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe USKOK-a

Na izmjenama GUP-a investitori zaradili 68 milijuna kuna

15.01.2013.,, Sesvete - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic sazvao je sjednicu Glavnog stozera Zimske slusbe u dobrovoljnom vatrogasnom drustvu, Glavnicica.  Davor Jelavic, Milan Bandic, Zeljko Horvat.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
12.06.2015.
u 11:00

Bandićeve suradnike Horvata i Jelavića i još šestero optuženika tereti se za namještanje GUP-a

– Nemam što komentirati USKOK-ove optužnice, osim da svatko radi svoj posao, sukladno svojim odgovornostima. Kao prvi čovjek grada i kao najodgovorniji i ja trebam odgovarati sukladno svojim ovlastima i svojim odgovornostima. Moji suradnici rade svoj posao kako treba i ja im vjerujem – u svom stilu prokomentirao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, završetak još jedne u nizu USKOK-ovih istraga, koja je jučer rezultirala podizanjem optužnice protiv osmero ljudi, među kojima su i neki od Bandićevih najbližih suradnika.

Ovaj put na meti istražitelja našle su se izmjene GUP-a od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009., čime su se, smatra USKOK, pojedini investitori, kojima je na tako prenamijenjenim zemljištima omogućena povećana izgradnja u 43 slučaja, okoristili za 68,6 milijuna kuna.

Nova rasprava o GUP-u

Za gradonačelnika Bandića posebno je nezgodno što je optužnica zbog malverzacija s GUP-om podignuta tjedan dana prije no što bi se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini trebalo raspravljati o novim izmjenama GUP-a. Ili drugim riječima, teško je vjerovati da optužnica kojom su obuhvaćeni Željko Horvat i Davor Jelavić (njih dvojica spadaju među najbliže Bandićeve suradnike, nap. a.), Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum, Greta Augustinović Pavičić te Petar Milas i Andreja Gazdek, neće utjecati i na predstojeću raspravu o novim izmjenama GUP-a.

USKOK Horvata i ostale tereti za zloporabu položaja i krivotvorenje službenih isprava, a pojednostavljeno, optuženi su da su pogodovali raznim investitorima i to tako što su nezakonito i neovlašteno mijenjali prostorno-plansku dokumentaciju, a sve kako bi povisili cijene zemljišta. Konkretnije, radi se o zemljištima u Sesvetama, u Sopnici Jelkovcu, te zemljištima diljem Zagreba na različitim lokacijama kao što su Savska Opatovina, Špansko-Oranice, Resnik, Remetinec rotor, Središće, Martinovka, Savska - Šarengradska...

Ispitana i ministrica

Od izmjena GUP-a najveće koristi imala su društva Phoenix grupe, povezana s A. Gazdek, te tvrtka Simplum, kojoj je pogodovano za iznos od 43,6 milijuna kuna. Pogodovalo se i tvrtki Paron za 3,3 milijuna kuna. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je u studenome 2103. Tijekom nje ispitano četrdesetak svjedoka, a među njim i ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš.

Komentara 3

Avatar links
links
21:40 12.06.2015.

otkada se lopina bandit sa svojom bratijom naziva investitor, nazovimo stvari pravim imenom- kriminalci

CH
chupakabra
00:43 13.06.2015.

vec je davno ta ekipa trebala završiti bolje u zatvoru jer bi ih inače trebalo dat ljudima na kamenovanje kolko su sje...i ljudi i uzeli im zemlji za siću šugavcima. Fuj, ili da kažem, Fanj!

Avatar Melankolija
Melankolija
12:38 08.07.2015.

Na sto je Hrvatska spala da je vode ovakve rodje i sektasi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije