Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnički muzej

Na Festivalu znanosti naučite brajicu, pišite glazbenom olovkom...

19.04.2010., Zagreb - U Tehnickom muzeju otvoren je osmi po redu Festival znanosti.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunić/PIXSEL
18.04.2016.
u 08:00

Odvija se u 18 hrvatskih gradova i traje do subote...

Točno 46 predavanja, 38 prezentacija, 103 radionice, sedam izložbi, 238 sudionika, projekcije filmova…

Impresivne su brojke vezane uz 14. Festival znanosti, koji počinje danas i traje do subote, a odvija se u 18 hrvatskih gradova, no središte događanja je u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikole Tesle. Sadržaje su birali u skladu sa 160. obljetnicom rođenja Nikole Tesle i stogodišnjicom opće teorije relativnosti Alberta Einsteina. Tako će se, primjerice, predstaviti međunarodni umjetnički pokret pokrenut u Hrvatskoj 1960-ih, i to u sklopu izložbe o novim tendencijama autorice Jasne Jakšić. Izložit će i knjige iz knjižnice Tehničkog muzeja, a u 10 sati danas počinje i radionica “Faust Vrančić – upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu”. Posjetitelji će moći i naučiti pisati brajicu, osnove robotike, vidjeti kako radi pokretni ekološki laboratorij za ispitivanje kakvoće zraka, što je to glazbena olovka, kako se umjetnost može stvoriti kemijom, čuti o povijesti forenzike u veterinarskoj znanosti te priče iz svemira...

U povodu otvaranja Festivala znanosti, danas u 21.15 u polukružnoj dvorani Teatra &TD, u suradnji s Muzičkim salonom SC-a i Hrvatskom udrugom mikrotonalnog umjetničkog stvaralaštva (HUMUS) održat će se koncert Panmonizam. Koncert obuhvaća “muziku za klavir u prirodnoj intonaciji” Zorana Šćekića, koju karakterizira i puno jači kontrast. Osim u Tehničkom muzeju, Festival znanosti održava se i na Geodetskom te Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, u gradskim knjižnicama... Sav program je besplatan. Detalji na www.tehnicki-muzej.hr.•

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:01 18.04.2016.

Hm, lijepo i naučno, ali skupit će manje publike nego cajke subotom u nekoj lokalnoj prčvi na kraju grada. Ali to smo ti mi hrvatići. Nikog nije briga za znanost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije