Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvaraju i sallon

Na divljem odlagalištu sagradili kaubojski ranč

'12.10.2013., Zagreb, Markusevec Turopoljski - Drazenka Borak i Darko Delic na svome rancu na kojem se bave ruralnim turizmom. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/4
15.10.2013.
u 11:05

Draženka i Darko na proljeće će imanje otvoriti i kao obiteljsko izletište, a jahanje kroz žumu bit će dio kaubojske ponude

Kada su se zasitili proizvodnje tračnih pila, posla od kojeg su stvorili ugodan život, supružnici Draženka Borak i Darko Delić odlučili su uložiti u svoj hobi. Odmalena Draženka Borak voli konje, a uz jahanje je i odrasla, no njenu strast Delić nije dijelio. Tzv. englesko jahanje i preskakanje prepona činilo mu se prepompozno. Jednom prilikom, na sajmu konja, uočio je drukčiju vrstu jahanja.

– Dečki u kariranim košuljama i kaubojkama jahali su uz Brucea Springsteena, a ja sam se odmah vidio u njihovoj ulozi – kaže Delić dok popravlja svoj šešir. – Bio je to početak sasvim novog svijeta – dodaje Draženka, a ubrzo su počeli gradnju prvog vestern ranča u Hrvatskoj.

Iste dozvole kao u RH

Za pomoć su se obratili Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, nadležnoj za IPARD pretpristupni program Europske unije, te počeli osmišljavati svoju farmu. U Markuševcu Turopoljskom pronašli su zemljište na tri hektara okruženo šumom i potokom.

– Morali smo i očistiti divlje odlagalište otpada koje smo ovdje zatekli – kazala je Draženka Borak, koja je život u gradu zamijenila onim na selu. Da bi dobili novac iz fondova EU nije bio potreban, kaže, nikakav dodatni napor. Dozvole i rješenja koja su ishodili nužna su za svaku sagrađenu štalu. Druga je stvar, dodaje, što se toga u Hrvatskoj gotovo nitko ne drži, što je rezultiralo velikim brojem ilegalnih građevina.

Otvaranje na proljeće

Dok se ranč gradio, Agencija je nekoliko puta ljude slala u inspekciju, a u kolovozu su dobili odobrenje za rad i od komisije iz Bruxellesa.

– Svaki detalj morao bi biti u skladu s projektom koji si predao. Ako piše da će se ugraditi pločice 30 x 30, ne mogu se staviti one od 20 x 40... Prebrojavali su se šalteri, mjerila su se vrata, prozori... – opisuje Borak posjet delegacije. Kada ranč završe, na proljeće će ga i službeno otvoriti za javnost kao obiteljsko izletište.

– U osnivanju je i Konjički klub Kauboji, a ovdje će biti i službene prostorije, mjesto gdje će članovi moći doći jahati, uživati uz kamin u saloonu, no otvoreni ćemo biti i za one koji samo žele doći na izlet, pa i prvi put sjesti na konja – kazao je Delić te dodao da je još u planu dječje igralište te četiri sobe u sklopu ugostiteljskog objekta, a posjetitelji će moći i isprobati gađanje lukom i strijelom, bacati potkove... U stvaranje, prema riječima supružnika, \"oaze za bijeg od svakodnevice\" uloženo je oko 500 tisuća eura.

>>Ranč za kauboje željne mira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije