Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na Borongaju Biocentar za biotehnologiju – bez troškova 
do novih otkrića

U ponedjeljak se otvara Biocentar - inkubator za start-up i biotehnološke tvrtke kako bi postali konkurentni na tržištu
25. rujna 2015. u 12:10 1 komentara 2172 prikaza
Borongaj biocentar
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Biotehnologija i razvoj područja znanosti o životu napokon dobivaju vjetar u leđa - u ponedjeljak se na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj otvara Biocentar.

Riječ je o inkubatoru u kojem će start-up kompanijamaa, ali i postojećim biotehnološkim i istraživačkim projektima biti osigurana sva potrebna laboratorijska infrastruktura, edukativna i sadržajna podrška kako bi se biotehnološke tvrtke razvile i postale konkurentni tržišni čimbenici.

Tako su unutar samog centra uređeni poslovni-uredski prostori, ali i laboratorij u kojem će tvrtke moći provoditi bioanalizu, analizu stanica, uzgajati i skladištiti mikrobne i životinjske stanične kulture.

Centar izvrsnosti biotehnologije financiran je u okviru Operativnog programa “Regionalna konkurentnost 2007.-2013” s nešto više od 16 milijuna eura.

– Poduzetnici i tvrtke više neće morati trošiti novac za opremu, sada će je ovdje imati na raspolaganju. Hrvatska ima dugu biotehnološku tradiciju i kvalitetne ljude. Postojanje ovakvog centra otvara mogućnost provedbe projekata koji mogu voditi do proizvoda s visokom dodanom vrijednošću, što je velika prilika jednako za poduzetnike, istraživačke znanstvenike i cjelokupnu gospodarsku zajednicu– kazao je Dubravko Kičić, predsjednik uprave Biocentra.

PRATITE UŽIVO
Glasali Plenković, Bernardić, Škoro... Raspudići stigli s bebom. Na jednom biralištu intervenirala hitna pomoć
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa