Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Muž me napao nožem, policija ga odvela u zatvor i odlučila sam otići'

Zagrepčanka je supruga napustila nakon 14 godina zlostavljanja, a tek je jedna od mnogih žrtvi kojih se prisjećamo 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
20. rujna 2013. u 13:04 0 komentara 73 prikaza
'18.09.2013., Zagreb -  Jedna od sigurnih kuca povodom medjunarodnog Dana protiv zlostavljanja zena. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'

– Nakon posljednjeg incidenta kada me suprug napao nožem, a policija ga odvela u zatvor, odlučila sam otići. Tome je prethodilo 14-godišnje fizičko i psihičko maltretiranje. Suprug se uvijek kajao i obećavao da će se promijeniti. Dugo mi je trebalo da shvatim kako promjena neće biti dok smo skupa. I tako sam došla u sklonište - započela je priču o svojoj borbi za dostojanstvo Zagrepčanka koja na tajnoj adresi živi gotovo pola godine.

Djeci je najteže

Ona je jedna od mnogih žrtvi kojih se prisjećamo 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Najstarija udruga u Hrvatskoj "Ženska pomoć sada" čije SOS savjetovalište postoji od 1988., u nedjelju otvara novu besplatnu SOS liniju za obiteljsko i partnersko nasilje 0800 655 222 koju im je osigurao Iskon, a web stranicu s potrebnim informacijama besplatno su im napravili dva studija Market i Fritulica. Žrtva s početka naše priče, kao i mnoge druge, ističe da je najvažnija prevencija koje u nas nema.

– Nužno je senzibilizirati javnost što zlostavljanje jest - mnogi ne znaju da su i vrijeđanje, psovanje, povreda dostojanstva, uhođenje... vrste psihičkog zlostavljanja. Potrebno je osvijestiti zlostavljače da čine zlo, a u tome važnu ulogu ima obitelj jer se taj proces dugo razvija - govori. Iako je zaposlena i ekonomski neovisna, što je preduvjet za odlazak iz nezdrave okoline, nije u boljoj poziciji od ostalih žena.

– Mislila sam da sam sigurnija jer imam auto pa mogu pobjeći. Suprug me pronašao preko posla zbog čega su me morali premjestiti u drugo sklonište. Unatoč svemu, veselim se životu jer ima i gorih priča od moje. Najteže je djeci koji su svjedoci nasilja a često i sami stradaju braneći majke od agresivnih očeva. Trpljenje nasilja je besmisleno i ne donosi ništa dobrog ni žrtvama ni zlostavljaču - završava naša sugovornica.

Utječu i vremenske prilike

Udruga "Ženska pomoć sada" godišnje primi između tri i četiri tisuće poziva, a u sklonište oko 60 korisnika (žene i djeca). Kroz savjetovalište prođe i do 260 žena godišnje.

Najviše posla volonteri imaju u kolovozu i u vrijeme božićnih blagdana kada su obitelji zajedno. Zanimljivo je da na tjednoj osnovi volonteri najviše poziva bilježe u ponedjeljak i petak.

>>Žene ne vjeruju sustavu, a sad će ih za to i kazniti – sa 30.000 kuna

–Vikend je vrijeme kad se najčešće događa nasilje, a žene progovore tek dan kasnije. U petak odluče nazvati jer strahuju što će biti za vikend - kaže dugogodišnja volonterka Nevenka Fiket i otkriva da na nasilje u obitelji osim alkohola i opojnih sredstava utječu vremenske prilike, siromaštvo, ali i posljedice rata.

0800-655-222 novi je besplatna SOS

0800-655-222 novi je besplatna SOS telefonska linija za obiteljsko i partnersko nasilje koju im je osigurao Iskon

Za izlazak iz braka nužna je ekonomska n

Za izlazak iz braka nužna je ekonomska neovisnost

Stručnjaci iz udruge žrtvama pružaju logističku pomoć. Pravnica sastavlja tužbe za razvod braka, socijalna radnica žrtve prati na sud ili po potrebi liječniku... Provodi i kreativne radionice za djecu i psihološke testove kako bi se utvrdio stupanj oštećenja. Na raspolaganju su im pshijatrica i psihoterapeutkinja koja provodi terapiju. 

–Oko 60 do 70 posto žena koje dođu, uspiju izaći iz braka za što je nužna ekonomska neovisnost, a uspjeh je individualan. Najviše žena dolazi iz Zagreba, do 70 posto, još 20-ak posto je iz Zagrebačke županije, a svega dva do tri posto iz ostatka Hrvatske - kaže predsjednica udruge Marijana Zrinka Jegrišnik. 

Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Advent Zagreb... ispunjen radošću – čak 43 dana čarolije koja će ispuniti sva srca
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.