Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trpiti je besmisleno

'Muž me napao nožem, policija ga odvela u zatvor i odlučila sam otići'

'18.09.2013., Zagreb -  Jedna od sigurnih kuca povodom medjunarodnog Dana protiv zlostavljanja zena. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
20.09.2013.
u 13:04

Zagrepčanka je supruga napustila nakon 14 godina zlostavljanja, a tek je jedna od mnogih žrtvi kojih se prisjećamo 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Nakon posljednjeg incidenta kada me suprug napao nožem, a policija ga odvela u zatvor, odlučila sam otići. Tome je prethodilo 14-godišnje fizičko i psihičko maltretiranje. Suprug se uvijek kajao i obećavao da će se promijeniti. Dugo mi je trebalo da shvatim kako promjena neće biti dok smo skupa. I tako sam došla u sklonište - započela je priču o svojoj borbi za dostojanstvo Zagrepčanka koja na tajnoj adresi živi gotovo pola godine.

Djeci je najteže

Ona je jedna od mnogih žrtvi kojih se prisjećamo 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Najstarija udruga u Hrvatskoj "Ženska pomoć sada" čije SOS savjetovalište postoji od 1988., u nedjelju otvara novu besplatnu SOS liniju za obiteljsko i partnersko nasilje 0800 655 222 koju im je osigurao Iskon, a web stranicu s potrebnim informacijama besplatno su im napravili dva studija Market i Fritulica. Žrtva s početka naše priče, kao i mnoge druge, ističe da je najvažnija prevencija koje u nas nema.

– Nužno je senzibilizirati javnost što zlostavljanje jest - mnogi ne znaju da su i vrijeđanje, psovanje, povreda dostojanstva, uhođenje... vrste psihičkog zlostavljanja. Potrebno je osvijestiti zlostavljače da čine zlo, a u tome važnu ulogu ima obitelj jer se taj proces dugo razvija - govori. Iako je zaposlena i ekonomski neovisna, što je preduvjet za odlazak iz nezdrave okoline, nije u boljoj poziciji od ostalih žena.

– Mislila sam da sam sigurnija jer imam auto pa mogu pobjeći. Suprug me pronašao preko posla zbog čega su me morali premjestiti u drugo sklonište. Unatoč svemu, veselim se životu jer ima i gorih priča od moje. Najteže je djeci koji su svjedoci nasilja a često i sami stradaju braneći majke od agresivnih očeva. Trpljenje nasilja je besmisleno i ne donosi ništa dobrog ni žrtvama ni zlostavljaču - završava naša sugovornica.

Utječu i vremenske prilike

Udruga "Ženska pomoć sada" godišnje primi između tri i četiri tisuće poziva, a u sklonište oko 60 korisnika (žene i djeca). Kroz savjetovalište prođe i do 260 žena godišnje.

Najviše posla volonteri imaju u kolovozu i u vrijeme božićnih blagdana kada su obitelji zajedno. Zanimljivo je da na tjednoj osnovi volonteri najviše poziva bilježe u ponedjeljak i petak.

>>Žene ne vjeruju sustavu, a sad će ih za to i kazniti – sa 30.000 kuna

–Vikend je vrijeme kad se najčešće događa nasilje, a žene progovore tek dan kasnije. U petak odluče nazvati jer strahuju što će biti za vikend - kaže dugogodišnja volonterka Nevenka Fiket i otkriva da na nasilje u obitelji osim alkohola i opojnih sredstava utječu vremenske prilike, siromaštvo, ali i posljedice rata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije