Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loši radovi?

MSU - vrijedi 430 milijuna kn, a krov opet prokišnjava

krov MSU (1)
Foto: Jelena Kovačević/VLM
1/6
24.01.2013.
u 11:55

U muzeju kažu da pojedini dijelovi krova nisu dobro sanirani, a krive i snijeg koji je napadao

Gradili su ga šest godina, stajao je 430 milijuna proračunskih kuna, a tri godine nakon otvorenja, Muzej suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu ponovo prokišnjava. Na posljednjem katu skupocjene muzejske zgrade, koju su Zagrepčani iščekivali desetljećima, naziru se mrlje zbog prokišnjavanja, a kako su nam u MSU-u potvrdili, posljedica je to snijega koji je posljednjih dana zatrpao Zagreb.

– Zbog velike količine snijega nedavno je strop počeo na pojedinim mjestima prokišnjavati – kaže Jadranka Pintarić, glasnogovornica MSU-a.

Tehnika izvođač

Nije to prvi put da krov doma suvremene umjetnosti prokišnjava. Godinu i pol nakon njegova otvorenja, u kolovozu 2011., prvi je put primijećeno da prokišnjava.

– Nakon otvorenja, izvođač radova pregledao je krov i uz pomoć podizvođača sanirao dio krovnih ploha. Na žalost, nije sanirana cijela površina i zato na pojedinim ravnim dijelovima krov i dalje prokišnjava – objašnjava Pintarić. Tada je izvođač radova Tehnika uklonio 150 četvornih metara krovišta odnosno njegova izolacijskog dijela, kako bi se utvrdio problem, a sumnjalo se na pogrešku u ugrađenom materijalu ili u izvođenju radova. Pokušali smo doći i do mjerodavnih u Tehnici za komentar, no rečeno nam je da su svi koji mogu što reći na godišnjem ili ih nema. Također, plato oko MSU-a opasan je za prolaznike, na što upozorava oznaka “Oprez, klizav pod”, pa je postavljena gumena staza, koja povezuje ulaz muzeja i pločnik.

Klimatizacijski sustav

Zgrada Muzeja suvremene umjetnosti tijekom i nakon gradnje izazvala je mnoge polemike, od tvrdnji da su radovi loše napravljeni do golemih režija za koje Grad u početku nije imao novca. Samo račun za struju iznosi oko pola milijuna kuna mjesečno, a Grad godišnje na MSU izdvaja oko 20 milijuna kuna. Također, teškoća ima i s klimatizacijskim sustavom, radi čega je 2011. došlo i do oštećenja Šutejeva djela “Bum-Bum” koje se srušilo zbog rasušivanja drva.

– Od otvorenja Muzeja, prema financijskim mogućnostima vlasnika, sustavno se otklanjaju uočene pogreške u radu klimatizacijskog sustava. Sustav grijanja i hlađenja dobro funkcionira – rekla je Jadranka Pintarić.

>>MSU ipak prokišnjava, uklanja se dio krovišta skupe zgrade muzeja

Komentara 2

MA
Mayhaelo
18:09 24.01.2013.

To prokišnjavanje tako skupe zgrade definitivno može poslužiti kao svojevrsni izložbeni eksponat - opis eksponata: ''Stanje u državi''!

BI
bigred1
21:41 24.01.2013.

novinaru,ne vrijedi toliko,nego košta,a to nije isto,barem kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije