Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suvremena umjetnost

MSU ipak prokišnjava, uklanja se dio krovišta skupe zgrade muzeja

'30.08.2011., Zagreb - Radnici uz pomoc Tehnobetonove dizalice skidaju betonske ploce s krova Muzeja suvremene umjetnosti. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
30.08.2011.
u 16:03

U tijeku je uklanjanje 150 četvornih metara sloja krovišta, nakon čega će se ispitati je li problem nastao zbog greške u materijalu ili zbog pogreške prilikom izvođenja radova

Muzej suvremene umjetnosti ipak prokišnjava, potvrđeno je iz građevinske tvrtke Tehnike koja je bila glavni izvođač radova na tom velikom i skupom zdanju. Podsjetimo, curenje je "procurilo" u javnost u travnju ove godine, no ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić tada je demantirala takve tvrdnje, a isto iz MSU-a tvrde i sada. Unatoč činjenici da su nam problem s krovištem potvrdili i u samoj Tehnici, u Muzeju inzistiraju na tvrdnji da je u tijeku tek provjera krovne instalacije koja je, dodaju, posve uobičajena.

Radovi će trajati danima

Pa ipak, radovi na krovu muzeja započeli su u utorak, a, kako je ustvrdio bivši voditelj gradilišta MSU-a Tihomir Diljak, nakon skidanja sloja krova, nekoliko će se dana raditi na ispitivanjima gdje je zapravo pošlo po zlu.

– U tijeku je uklanjanje 150 četvornih metara sloja krovišta, odnosno radovi na izolaciji – započeo je Diljak pa dodatno razjasnio:

– Pet, šest godina od ugradnje izolacije pojavilo se procurivanje. Nakon jačih kiša javlja se vlaga, dakle negdje kapa, a to se vidi na onom dvostrukom spuštenom stropu. Nakon što uklonimo sloj, krećemo s uobičajenim metodama ispitivanja kako bismo otkrili izvor problema. To će trajati nekoliko dana – obrazložio je.

Dok ispitivanje ne bude gotovo, o uzroku problema može se tek nagađati. Ili je, kaže Diljak, greška u ugrađenom materijalu ili je pak došlo do pogreške u izvođenju radova.

– Novi materijal za izolaciju već smo naručili od njemačkog dobavljača, riječ je o 'Rhepanolu fk' koji smo ugrađivali i tijekom gradnje muzeja – dodao je Diljak.

Muzej i dalje demantira

Radove, dakako, ne plaća Grad, utvrdio je pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić. Dapače, ni on ni njegov kolega Ivica Lovrić nisu upoznati s ovim radovima.

– Ako se nešto popravlja na zgradi, to je u dogovoru između ravnateljice Pintarić i izvođača radova, odnosno u okvirima garancije – rekao je Jelavić.

S obzirom na to da je ravnateljica na godišnjem odmoru, od nje nismo uspjeli dobiti komentar, no zato iz MSU-a tvrde sljedeće:

"Na krovu se nalaze zaposlenici Tehnike koji provode uobičajenu provjeru krovne instalacije unutar garancijskog roka. Oni nisu došli na zahtjev MSU-a i MSU ne snosi nikakve troškove ove provjere jer se ona izvodi unutar garancijskog roka. Građevinski materijal koji odvoze jest onaj koji je nastao zbog provjere krovne instalacije".

Trakavica oko gradnje Muzeja suvremene umjetnosti trajala je godinama, a u konačnici je uloženo oko 400 milijuna kuna. Od "fušeraja" u izgradnji, kako su mnogi optuživali izvođača i podizvođače, ogradio se i sam arhitekt Igor Franić, dok je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković lani na jednoj tribini izrazio sumnju u kvalitetu materijala ugrađenih u zgradu muzeja. Tada je, podsjetimo, tvrdio kako je u zgradu ugrađen nekvalitetan, jeftin građevinski materijal s rokom trajanja od 10 godina. Ove je godine pak otkriveno da je lani došlo do oštećenja Šutejeva objekta-mobila "Bum-Bum" koji se srušio "zbog rasušivanja drva". Problem je, priznali su i u muzeju, u lošim mikroklimatskim uvjetima, a prema nekim procjenama, u klimatizacijski sustav valjalo bi uložiti oko 70 milijuna kuna. Taj novac Muzej suvremene umjetnosti nema, kao ni Grad, koji je već "ulupao" i previše milijuna. U protivnom bi moglo doći do daljnjih oštećenja umjetnina uzrokovanih vlagom.

Ključne riječi

Komentara 10

X2
xychhr-200
11:52 31.08.2011.

Kupujmo hrvatsku \"kvalitetnu\" robu i gradimo na hrvatski \"kvalitetan\" način... Kratko: Sramota...!!!...

NO
Novinar
21:37 31.08.2011.

Propala investicija.

DE
detour
11:47 31.08.2011.

da krov curi vidjelo se vec nekoliko mjeseci nakon otvorenja, a od vode potamnjeli i nabubreni strop jasno je vidi iznad glavnoga stubista koje vodi do mjesta za povremene izlozbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije