Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRES KONFERENCIJA

Most: Zbog ukidanja roditelja-odgojitelja, u svibnju možemo očekivati ekstremnu navalu na vrtiće

Klub gradskih zastupnika Mosta o predškolskom odgoju u Gradu Zagrebu
Robert Anic/PIXSELL
09.02.2022.
u 17:00

Sladoljev kaže da u 10 godina u tim četvrtima gdje je broj stanovnika povećan doseljavanjem i izgradnjom novih zgrada, nisu izgrađeni novi vrtići.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Mosta Marko Sladoljev i gradski zastupnik iz tog Kluba Trpimir Goluža upozorili su u srijedu na problem nedostatka dječjih vrtića u Zagrebu, a najviše problema imaju Dubrava, Sesvete, Stenjevec i Novi Zagreb - zapad gdje je povećan broj stanovnika. U Sesvetama, Stenjevcu i Dubravi također je i najviše roditelja koji su koristili ukinutu, odnosno redefiniranu mjeru roditelj-odgojitelj pa u Klubu Mosta smatraju da će problema posebno biti u tim gradskim četvrtima.   

"Dobivamo mnogo upita zabrinutih roditelja koji smatraju da neće moći upisati djecu u zagrebačke vrtiće", istaknuo je Sladoljev na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici.Rekao je da najviše problema ima u Sesvetama, Dubravi, Stenjevcu i Novom Zagrebu - zapad. Riječ je o četvrtima koje ili nisu izgubile puno stanovnika ili su dobile nove, pa je tako Novi Zagreb - zapad dobio novih 6000 stanovnika, a Stenjevec oko 3000. U Sesvetama je došlo do porasta broja stanovnika, imaju oko 71.000 stanovnika, odnosno participiraju s oko 10 posto stanovništva u cijelom gradu.

Sladoljev kaže da u 10 godina u tim četvrtima gdje je broj stanovnika povećan doseljavanjem i izgradnjom novih zgrada, nisu izgrađeni novi vrtići. Što se tiče mjere roditelj-odgojitelj, nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža je rekao da je u toj mjeri oko 5900 korisnika, od kojih je njih 900 iz Sesveta. 

"Ovom novom odlukom gradonačelnika gdje je zapravo ukinuo mjeru roditelj-odgojitelj, u petom mjesecu ove godine možemo očekivati ekstremnu navalu za upise u dječje vrtiće. S obzirom da u Zagrebu 9000 mjesta nedostaje da bi sva djeca koja su rođena u gradu mogla pohađati vrtiće, bojimo se da će tu nastati kaos", upozorio je Goluža. Smatra da se u Gradu nisu odgovarajuće pripremili kako bi s ukidanjem te mjere sva djeca dobila adekvatan smještaj u vrtićima. Misli da će to biti jedan od velikih problema koji će implicirati da se i roditelji koji će moći možda naći posao, neće moći zaposliti jer im nitko neće moći čuvati djecu. Goluža kaže kako je i to pokazatelj da gradska vlast donosi odluke bez da prethodno razradi sve mehanizme za njihovo implementiranje na način da bitno ne otežavaju i ugrožavaju živote građana. Poručuje da s tim treba pod hitno stati.    

Goluža je podsjetio i kako je jedno od prvih prvih obećanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića bilo da će se vrtić u Sesvetskom Kraljevcu izgraditi u 2022., ali se nažalost neće, jer nisu osigurana sredstva. Napomenuo je i da se o izgradnji tog vrtića priča već punih 40 godina.  Rekao je da u Sesvetskom Kraljevcu nedostaje 80 mjesta u vrtiću, jer su u tom kvartu brojne mlade obitelji s puno djece. Veliki problemi s nedostatkom mjesta u vrtićima su i u Starom Brestju i Sesvetskim Selima. U Kašini se planira izgraditi vrtić, ali ima problema s građevinskom dozvolom. Sladoljev je rekao i da gradonačelnik Tomašević uvodi model "trećeg odgojitelja" u vrtiće, što nije dobro.

"Mi smo razgovarali sa Sindikatom odgojitelja u predškolskom odgoju i obrazovanju i oni su nam rekli da to nije nikakva mjera koja će pospješiti njihov rad s obzirom da ti treći odgojitelji ne mogu biti sami sa djecom. To kao da rješavate probleme nedostatka učitelja zapošljavanjem asistenata u nastavi", reka je Sladoljev.  Smatra da je u vrtićima i problem "političkog kadroviranja". 

"U Upravnom vijeću vrtića stoluju tri političara i dva predstavnika te ustanove. To znači da politika ima većinu. S obzirom da ide natječaj za izbor ravnatelja u nekim zagrebačkim vrtićima, pomno ćemo pratiti tko će biti izabran za ravnatelje, hoće li kriterij biti politika, a ne struka", rekao je Sladoljev.  Napominje da je u školskim odborima otprilike jednaki omjer struke i politike, a s obzirom da u ponedjeljak počinje testiranje djece na koronavirus,  smatra da bi se školski odbori javno trebali odrediti jesu li za testiranje djece ili da se taj novac usmjeri u druge svrhe. Sladoljev tvrdi da su škole u Zagrebu "u poluraspadnutom stanju", a od roditelja se traži da plaćaju fotokopiranje, WC papir i sapun.    

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
15:17 10.02.2022.

Gradonačelnik je već izjavio da će za starih 2.500 djece za koje još od ranije nema mjesta u vrtićima i za novih 6.000 djece za koje će ukidanjem mjera dodatno nedostajati mjesta u vrtićima, napraviti nove vrtiće. Teško je čovjeku bez i jednog dana radnog staža objasniti da se vrtići ne mogu izgraditi za nekoliko mjeseci. Također ne vjerujem da je itko izračunao trošak izgradnje novih vrtića, trošak energenata koje će ti vrtići koristiti, trošak potrebnog osoblja....itd., pa taj ukupni trošak usporedio s ukupnim naknadama koju su dobivali roditelji-odgojitelji i onda izračunao što je uistinu za naš Zagreb isplativije.

BO
bolnaistina
20:19 09.02.2022.

Neka roditelji odgajatelji idu delat, sutra će tražiti mirovinu. Most će im plaćati mirovinu. Ja ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije