Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKupa otkrivaju spomenik

Moja je ideja da se kip Tuđmana stavi uz fontane

05.04.2017., Zagreb - Petar Pino Glasnovic, inicijator postavljanja spomenika Franji Tudmanu na Sveucilisnu livadu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
07.04.2017.
u 09:00

Petar Pino Glasnović gradonačelniku je predložio da se spomenik postavi pokraj “njegovih” fontana na emisiji Radio Sljemena

Još prije dva mjeseca Petar Pino Glasnović uzbuđeno je nazvao gradonačelnika Milana Bandića.

Jer je imao ideju. Dok je gradonačelnik gostovao u emisiji Radio Sljemena “Zagrebi po Zagrebu”, Glasnović mu je predložio da spomenik dr. Franji Tuđmanu bude postavljen pokraj “njegovih” fontana. Iznenadio se kad je već sljedeći dan čuo u medijima da je njegov prijedlog gradonačelnik i prihvatio. No, ni u jednom trenutku nije spomenuo njegovo ime.

Trg je neprikladan

U međuvremenu je prijedlog da se kip Franje Tuđmana s trga nazvanog po prvom hrvatskom predsjedniku premjesti na Sveučilišnu livadu prošao i kod vijećnika u Skupštini. Izabran je i prvonagrađeni rad Kuzme Kovačića, koji je Tuđmana zamislio s rukom na srcu. Gradonačelnik je od tada desetak puta bio u istoj radijskoj emisiji, a voditelj Ivan Hlupić nekoliko ga je puta podsjetio na ideju Pine Glasnovića te ga pitao planira li tom Zagrepčaninu odati nekakvo priznanje. Bandić se čvrsto držao stava da je ideja njegova, da je dugo tinjala u njemu, a da ga je Glasnović na nju samo podsjetio.

– No, ideja je moja. Sinula mi je kada sam prolazio pokraj fontana. Unatoč tome što ima onih koji ih ne vole, smatram da su prekrasno uređene. Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku ne može biti na boljem mjestu – kaže Glasnović. Trg Franje Tuđmana, prvotno zamišljeno mjesto za spomenik, dodaje, potpuno je neprikladan.

– On nikada neće postati pravi trg, pitanje je kada će se uređivati, a spomenik ondje nitko ne bi ni vidio – objašnjava Pino Glasnović ističući da bi volio da je Tuđmanov lik ipak manje apstraktan.

– Nisam stručnjak za umjetnost, no po meni su Tuđmana trebali prikazati realistično. Možda s lentom, prisjećajući se tako prvog govora u Saboru, ili kako polaže prisegu na Markovu trgu – kaže Pino Glasnović, koji je na kraju ipak došao na svoje. Gradonačelniku je ovaj tjedan zahvalio što je prihvatio njegovu inicijativu, nakon čega ga je Bandić pozvao da skupa otkriju spomenik.

Ništa ne tražim za sebe

To nije prvi put da se provela Glasnovićeva inicijativa. Na njegov prijedlog uvela se i autobusna linija za Gornji grad, na kojemu živi.

– Nikada ne tražim ništa za sebe, već isključivo za dobro zajednice – zaključuje Glasnović.

Komentara 24

DU
Deleted user
13:57 07.04.2017.

Treba biti mazohistička nacija da bi se podizao spomenik čovjeku koji je postavio sve temelje korumpiranosti, nesposobnosti, klijentelizmu i oligarhiji stranačkih dupeglavaca, čemu svjedočimo u posljednjih 25 godina.

RP
rpzagreb
13:07 07.04.2017.

Od silnih ideja o spomenicima, fontanama, staklenim brodovima i kojekavkih drugih populističkih projekata građani Zagreba će sigurno imati bolji i kvaitetniji život. Ma koga briga za bolje škole, obrazovanje, vrtiće, prometnice ili urbani i civilizirani način življenja kad živimo u kaosu zadanih prioritetia, naredbi i ispunjavanjem želja jednog jedinog lika, niodkuda.

AD
adler77
10:26 07.04.2017.

kakav tudjman...bolje todoric

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije