Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mladunci crvenih pandi ZOO-a dobili imena Bambu i Coco

Mladunci će roditelje napustiti u proljeće i otići u novi kavez odakle će prije no što sa godinu i pol dosegnu spolnu zrelost biti raseljeni po cijelom svijetu
14. studenoga 2010. u 17:06 5 komentara 12 prikaza
panda
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Međunarodni Dan crvenih pandi posebno je svečano obilježen u zagrebačkom zoološkom vrtu Maksimir. Naime, tamo je, u lipnju, svijet ugledao, već drugi po redu podmladak crvenih pandi, ženke Amelie i mužjaka Jorrita. A ocjenjivački sud Vrta u subotu je tako, između osam stotina prijedloga posjetitelja, odabrao i imena mladuncima.

Kuma crvene dlake

– Mužjak će “kroz život” nositi ime Bambu, a ženka Coco – objavila je crvenokosa glazbenica Anđa Marić i dodala da joj je ovo kumstvo jedna od najvećih počasti u životu, a dobila ju je zahvaljujući činjenici da ima “istu boju dlake” kao i mladunci. Nakon “krštenja” ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković je istaknula da je svaki mladunac crvene pande vrijedan jer radi se o ugroženoj vrsti životinja od kojih će svaka, kroz organizaciju Mreže crvenih pandi, pronaći prikladnog partnera u nekom od zooloških vrtova diljem svijeta.

– Mladunci koje su Amelie i Jorrita na svijet donijeli lani u srpnju već su pronašli svoje “životne suputnike” u Cirihu – rekla je zoologinja Maša Ljuština.

Iako većina ljudi crvene pande povezuje sa crnobijelim panda medvjedima iz Kine, oni nemaju ništa zajedničko.

– Istraživanja kažu da su crvene pande posebna životinjska vrsta koja je imala potpuno zaseban evolucijski put, a spadaju u porodicu zvijeri – objasnila je M. Ljuština. Ovi šumski sisavci nastanjuju Indiju, Kinu i Burmu, a najomiljenije su im šume i obronci Himalaja.

- Viđene su i na 1500 metra nadmorske visine, a iako su svejedi najviše vole bambus – otkrila je zoologinja.

Novi kavez za mladunce

Danas ih u prirodi ima 10-ak tisuća, pa su na granici izumiranja.

– Osjetljive su na okoliš i ako procijene da im stanište nije sigurno bježe, pa ih sječa šuma ugrožava – rekla je M. Ljuština i dodala da se slično dogodilo i nakon što su djelatnici Vrta odmah po okotu vagali mladunce.

– Ženka ih je premjestila u drugu, “sigurniju” nastambu – prisjetila se. Bambu i Coco će prezimiti uz roditelje, a onda na proljeće odlaze u drugi kavez da se roditelji mogu nesmetano razmnožavati.

– Prije no što napune godinu i pol i dosegnu spolnu zrelost biti će raseljeni – rekla je M. Ljuština.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • fićo:

    ma kakvi bambu i coco to su onur i sheherezada

  • vidimškoj:

    više ste prostora dali ovim pandama nego neki dan onom ubijenom branitelju u Splitu.((( Ja sam ljubitelj životinja da me neko ne bi krivo svatija))))

  • -obrisani-:

    evo novih imena za josipovica(bambu) i milanovica(cocu)