Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan vrste

Mladunci crvenih pandi ZOO-a dobili imena Bambu i Coco

panda
Boris Šćitar/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
14.11.2010.
u 17:06

Mladunci će roditelje napustiti u proljeće i otići u novi kavez odakle će prije no što sa godinu i pol dosegnu spolnu zrelost biti raseljeni po cijelom svijetu

Međunarodni Dan crvenih pandi posebno je svečano obilježen u zagrebačkom zoološkom vrtu Maksimir. Naime, tamo je, u lipnju, svijet ugledao, već drugi po redu podmladak crvenih pandi, ženke Amelie i mužjaka Jorrita. A ocjenjivački sud Vrta u subotu je tako, između osam stotina prijedloga posjetitelja, odabrao i imena mladuncima.

Kuma crvene dlake

– Mužjak će “kroz život” nositi ime Bambu, a ženka Coco – objavila je crvenokosa glazbenica Anđa Marić i dodala da joj je ovo kumstvo jedna od najvećih počasti u životu, a dobila ju je zahvaljujući činjenici da ima “istu boju dlake” kao i mladunci. Nakon “krštenja” ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković je istaknula da je svaki mladunac crvene pande vrijedan jer radi se o ugroženoj vrsti životinja od kojih će svaka, kroz organizaciju Mreže crvenih pandi, pronaći prikladnog partnera u nekom od zooloških vrtova diljem svijeta.

– Mladunci koje su Amelie i Jorrita na svijet donijeli lani u srpnju već su pronašli svoje “životne suputnike” u Cirihu – rekla je zoologinja Maša Ljuština.

Iako većina ljudi crvene pande povezuje sa crnobijelim panda medvjedima iz Kine, oni nemaju ništa zajedničko.

– Istraživanja kažu da su crvene pande posebna životinjska vrsta koja je imala potpuno zaseban evolucijski put, a spadaju u porodicu zvijeri – objasnila je M. Ljuština. Ovi šumski sisavci nastanjuju Indiju, Kinu i Burmu, a najomiljenije su im šume i obronci Himalaja.

- Viđene su i na 1500 metra nadmorske visine, a iako su svejedi najviše vole bambus – otkrila je zoologinja.

Novi kavez za mladunce

Danas ih u prirodi ima 10-ak tisuća, pa su na granici izumiranja.

– Osjetljive su na okoliš i ako procijene da im stanište nije sigurno bježe, pa ih sječa šuma ugrožava – rekla je M. Ljuština i dodala da se slično dogodilo i nakon što su djelatnici Vrta odmah po okotu vagali mladunce.

– Ženka ih je premjestila u drugu, “sigurniju” nastambu – prisjetila se. Bambu i Coco će prezimiti uz roditelje, a onda na proljeće odlaze u drugi kavez da se roditelji mogu nesmetano razmnožavati.

– Prije no što napune godinu i pol i dosegnu spolnu zrelost biti će raseljeni – rekla je M. Ljuština.

Ključne riječi

Komentara 5

FI
fićo
17:41 14.11.2010.

ma kakvi bambu i coco to su onur i sheherezada

VI
vidimškoj
17:30 14.11.2010.

više ste prostora dali ovim pandama nego neki dan onom ubijenom branitelju u Splitu.((( Ja sam ljubitelj životinja da me neko ne bi krivo svatija))))

OB
-obrisani-
18:36 14.11.2010.

evo novih imena za josipovica(bambu) i milanovica(cocu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije