Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna pomoć

Mladi volonteri uljepšavaju bolničke dane bolesnoj djeci

'29.03.2012., Zagreb - Clanovi udruge Philip koja posjecuje djecje odjele po bolnicama i animiraju bolesnu djecu. Osnivac udruge je Branimir Budak. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Autor
Mateja Šobak/VLM
02.04.2012.
u 10:20

Bez probema studenti pomažu i u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj ulici.

Udruga Philip prva je u Hrvatskoj koja kreativnim programom aktivno sudjeluje u procesu liječenja djece koja su na kliničkoj njezi.

Šestero mladih volontera svakog tjedna dio svog vremena provodi u zagrebačkim bolnicama organizirajući različite radionice za djecu koja su danima i mjesecima na liječenju kako bi im uljepšali i skratili vrijeme.

Kreativne radionice

– Crtamo, izrađujemo nakit, radimo male glinene skulpture, i to uvijek tematski. Primjerice, ovog tjedna radili smo pisanice i proljetno cvijeće – kaže Nikolina Tomas, inače studentica stomatologije, koja srijedom volontira u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Kako u toj bolnici postoji škola, Nikolina s djecom različitih uzrasta radi nakon nastave.

Osim na Srebrnjaku, radionice se djeci organiziraju i u KBC-u Sestre Milosrdnice, u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj te u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj.

– Najteže je, dakako, raditi s djecom koja su psihički bolesna, međutim, njihov osmijeh je nešto najljepše što se može doživjeti – kazala nam je Andreja Kotnik, studentica teologije, te objašnjava kako je udruzi jedan od najvećih uspjeha predstava koju su izveli štićenici bolnice u Kukuljevićevoj, a za koju su se dugo pripremali.

Sav pribor kojim se djeca koriste na radionicama kupuje osnivač udruge, stručni suradnik Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Branimir Budak.

– Iako smo za pomoć molili sve, od gradonačelnika Bandića do predsjednika Josipovića, stizali su samo odgovori kako kreativna terapija s djecom nije u njihovoj mjerodavnosti – objašnjava Branimir.

Volonteri, koji rade s tristotinjak djece mjesečno, o svom trošku rade terapiju koja se u zapadnim zemljama plaća i do 80 dolara na sat, a u dvije godine djelovanja dobili su samo jednu donaciju.

– Gospođa, koju smo upoznali preko Facebooka, donirala je udruzi 10.500 kuna – rekao je Branimir te dodao kako ljudi, čija djeca nikad nisu bila u bolnici, ni ne znaju koliko takav oblik druženja njima znači.

Proslava obljetnice

Ove godine na dan osnivanja udruge, 27. studenoga, Philip u Hrvatsku planira dovesti brojne stručnjake te obilježiti Prvi međunarodni dan bolničke djece.

– Važno nam je osvijestiti ljude o potrebi kreativnih terapija za djecu i možda prikupiti određeni novac kako bismo ih mogli provoditi i u ostalim hrvatskim gradovima u koje sada, fizički, ne možemo stići – poručuju članovi Udruge Philip.

članovi Udrugu Philip čini šestero mladih članova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije