Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarci

Mladi volonteri postali su brend I. gimnazije

'05.09.2013., Zagreb - Ucenici I. gimnazije koji su clanovi Volonterskog kluba. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Davor Višnjić/Pixsell
07.09.2013.
u 16:00

Humanitarno: Pomažu u pučkoj kuhinji, prikupljaju odjeću za beskućnike, surađuju s Crvenim križem i Plavim telefonom...

Iza njih je više od trideset humanitarnih akcija, stalna suradnja s Crvenim križem i Plavim telefonom, skupljanje odjeće za beskućnike u prenoćištu u Velikoj Kosnici, pomaganje u pučkoj kuhinji, volontiranje u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri... Učenici Volonterskoga kluba I. gimnazije puni su ideja kako pomoći onima kojima je to najpotrebnije. No, iako je njihova želja velika, u nekim ih akcijama sputava njihova dob. Primjerice, zbog toga što nisu punoljetni ne smiju biti u izravnom kontaktu s bolesnom djecom.

– U djecu u Gornjoj Bistri zaljubila sam se tijekom ljetnog kampa koji svake godine organizira talijanski svećenik. Izvadila sam liječničku i potvrdu o nekažnjavanju. Sad mogu početi volontirati u bolnici – kazala je Barbara Rubinić, članica kluba koji okuplja četrdeset volontera. Otkako je osnovan 2007. na inicijativu maturanata, Volonterski klub postao je brend škole u Utrini, no on je bio nastavak godina humanitarnog djelovanja.

– Središnji događaj, po kojemu je škola prepoznata, a koji sljedeće godine slavi 20. rođendan, humanitarni je sajam \"Kap dobrote\", u sklopu kojeg svake godine skupljamo novac za drugu udrugu. No nijedne godine nismo skupili manje od 10.000 kuna – kazala je koordinatorica kluba, školska psihologinja Vlasta Lukačević.

Svake godine oko Božića cijela se škola pretvori u sajam na kojem učenici i profesori prodaju ručno rađene čestitke, kutije za darove, organiziraju humanitarne koncerte, učenici obaraju ruke s profesorima, povlače konopac...

Među brojnim nagradama koje su osvojili je i prošlogodišnja učenička nagrada Luka Ritz, koja je pripala voditeljici kluba Mariji Gašparović.

– Skupljamo i plastičnu ambalažu, a novcem koji smo prikupili od boca kupili smo već dva aparata – rekla je profesorica Lukačević.

>>Haiti – hrvatski humanitarci u razrušenoj zemlji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije