Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karta zdanja

Mladi arhitekti kreirali džepni vodič Zagreba 20. i 21. stoljeća

'SPECIJAL TJEDNIK CITY, 10.11.2011., Zagreb - Tamara Brixy i Luka Korlaet, clanovi sekcije mladih drustva arhitekata Zagreb, i jos 13 arhitekata je napravilo arhitektonski djepni vodic po Zagrebu.  Ph
'Goran Jakus/PIXSELL'
17.11.2011.
u 08:00

Trinaest mladih entuzijasta dvije je godine radilo na stvaranju jedinstvene karte za koju su birali relevantne zgrade

Trebalo je gotovo dvije godine, ali džepni vodič zagrebačke arhitekture 20. i početka 21. stoljeća konačno je izašao. Nastao trudom grupe entuzijasta iz Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb, vodič (zasad tiskan samo na engleskom jeziku) moći će se dobiti na turističkim punktovima u gradu i u većim knjižarama.

Donirane fotografije

– Sekcija mladih često vodi strane studente arhitekture po Zagrebu i oni su nas znali pitati imamo li vodič ili kartu arhitekture. Tako nešto je sasvim uobičajeno u svijetu, ali kod nas toga nije bilo – objašnjava kako je dobio ideju za džepni vodič Luka Korlaet, predavač na Arhitektonskom fakultetu i član Izvršnog odbora DAZ-a.

U vodič su uvrštene 133 građevine, a njih 35 istaknuto je nacrtom, fotografijom i kratkim objašnjenjem. Cilj je da se pokaže bogatstvo novije zagrebačke arhitektonske baštine.

– Bilo je jako teško odlučiti se koje ćemo zgrade uvrstiti jer smo bili i ograničeni formatom karte. Svaki od nas koji smo sudjelovali u izradi vodiča, a bilo nas je 13, došao je sa svojim popisom od 50 zgrada. Napravili smo odabir i glasovali za pojedine zgrade. Sve je bilo vrlo demokratski – kroz smijeh će Tamara Brixy iz Sekcije mladih.

Kriteriji pri odabiru zgrada – jer se pazilo da ne budu zastupljene samo stambene zgrade, već i vrtići, poslovne zgrade... – bio je da su te građevine arhitektonski relevantne. Tako se na karti mogu naći vrtić na Laništu, Arena Zagreb, nova zgrada Hitne službe u Heinzelovoj, zgrada Hrvatske narodne banke...

– Fotografije koje se nalaze u vodiču donirane su, a nacrte smo sami precrtavali i imaju jedinstvenu grafiku. Za jedinstven izgled vodiča zaslužna je mlada dizajnerica Katarina Zlatec – kaže Luka Korlaet.

Uskoro i hrvatska verzija

Džepni vodič tek je početak. Ali dobar.

– Vodič je prva temeljna informacija za stranca kad dođe u grad. Želja nam je da se vodič napravi i u digitalnom obliku te kao internetski vodič – objašnjava Brixy. Uskoro izlazi i verzija džepnog vodiča na hrvatskom jeziku.

Ključne riječi

Komentara 2

QQ
qqq
09:33 17.11.2011.

mogli ste stavit fotku vodiča da ga vidimo

TM
trade_mark
10:08 17.11.2011.

ful fora! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije