Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izolirani od društva

Mlade su i obrazovane i sve one samo žele priliku

savez gluhih  (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
12.04.2013.
u 17:00

Mlade gluhe i nagluhe osobe svakodnevno se u potrazi za poslom ili na fakultetu susreću s manjkom razumijevanja

Milena Rašković obožava kuhati. U tom se smjeru i obrazovala. No već godinama ne može naći posao. Mjestu glavne kuharice odavno se prestala nadati jer poslodavci, kaže, nemaju razumijevanja za gluhe osobe.

Infocentar za mlade

Kratko je radila u jednom restoranu. Dali su joj da pere posuđe od 10 ujutro do 22 navečer. Na kraju je uopće nisu isplatili. To ju je iskustvo jako razočaralo pa se okrenula fotografiji.

– Tražim sada bilo kakav posao. Moram nekako zaraditi za život – kazala je 30-godišnja Milena.

Članica je Kluba mladih gluhih i nagluhih osoba Feniks. Cilj im je okupiti mlade osobe oštećena sluha radi poboljšanja kvalitete života velikim brojem aktivnosti, od novinarske i fotogrupe, plesa, mode do edukativnih radionica. Žele pokazati da i mladi gluhi mogu obavljati razne aktivnosti kao i osobe koje čuju. Zato su pokrenuli projekt osnivanja infocentra za mlade.

– Teškoće u obrazovanju i zapošljavanju, socijalna izolacija, emocionalni i psihološki problemi samo su neke od poteškoća s kojima se gluhe osobe susreću. Zato će infocentar mladima pomoći savjetima i informacijama kako prevladati svakodnevne teškoće – poručila je voditeljica kluba Marina Nišević.

Grad je uložio u uređenje derutnih prostora Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba u Ulici kneza Mislava, gdje će djelovati klub Feniks, a radovi su počeli prije nekoliko dana.

Samo žele priliku

Buduća biologinja Ines Porupski smatra da je ovakav infocentar za mlade u gradu neophodan.

– Teško se snalaziti sam bez prevoditelja – kazala je 23-godišnja Ines.

Asji Barić je teško, kaže, pratiti profesore na predavanjima pa im često napomene da sporije govore.

Sve ove djevojke samo žele da im se pruži prilika. Mlade su i obrazovane. No gluhe i nagluhe osobe još su uvijek, kažu, diskriminirane u odnosu na ostale članove zajednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije