Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mještani: 500 kuna je malo, no svaka nam kuna dobro dođe

Na samoborskom je području podnesen 151 zahtjev za naknadu štete, a ona ukupno iznosi 7,100.000 kuna
27. rujna 2010. u 08:00 1 komentara 5 prikaza
poplava
Foto: Javorka Lemo/VLM

Tjedan dana nakon što je Sava poharala područje Medsava, Savrščaka i Vrbovca Samoborskog, a mještani poplavljenih područja počeli obnovu svojih domova, počela je i isplata inicijalne novčane pomoći Grada. Iznos od 500 kuna u DVD-u Vrbovec Samoborski dočekao stotinu i dvanaest mještana pogođenih izljevom nabujale rijeke.

– Nije puno, no svaka pomoć dobro dođe, posebno kada vam je kao meni potopljeno čitavo prizemlje. Voda se kod nas u Savrščaku popela do pola metra – objašnjava Stjepan Beljak i zabrinuto dodaje da ukupna šteta na kući iznosi između 120 i 150.000 kuna. Iako priznaje da se 500 kuna prema tako veliku iznosu čini zanemarivim, i to je, kaže, početak.

– Važno je samo da Grad i Županija ispune bar polovicu silnih obećanja koja su dali i svojim novcem nadoknade štetu – zaključuje Stjepan Beljak. A da Grad svakako namjerava pomoći, potvrđuje i reakcija njegova prezimenjaka, gradonačelnika Kreše Beljaka.

– Predložit ću da Grad za stradalnike osigura oko tri milijuna kuna, no konačna odluka ipak ovisi o Gradskom vijeću. Naravno, nešto će novca pristići i iz županije koja će rebalansom proračuna za isplatu nadoknade šteta priskrbiti pet milijuna kuna. Koliko će od tog novca pripasti Samoboru odlučit će komisija, a u njoj će, nadam se, sjediti i netko iz našeg kraja – poručuje Beljak i dodaje da će u otplati štete sudjelovati i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva svojom proračunskom pričuvom. A koliko uopće iznosi šteta koju su građani pretrpjeli?

– Prema prvim procjenama Gradske komisije za utvrđivanje štete, ona na samoborskom području iznosi oko 7,100.000 kuna. Do sada je podnesen 151 zahtjev za nadoknadu štete, od toga se njih 108, tj. oko 6,5 milijuna kuna odnosi na uništene objekte, osam na poljoprivredna zemljišta, 12 na životinje i deset na uništene automobile. Okvirna šteta na pojedinačnim objektima iznosi između 50 i 60.000 kuna, a na poljoprivrednim je usjevima ukupna šteta 506.000 kuna – objašnjava samoborski pročelnik za komunalne poslove Željko Kovačić.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • xychhr-200:

    Stvarno \"velika\" pomoć tih 500 kn... taman za WC-papir.