Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imamo sve podatke

Mjesečni trošak legalizacije bit će od 50 do 100 kn

računi
Arhiva VL
25.03.2013.
u 10:15

Četveročlana obitelj u objektu od 120 četvornih metara doprinos neće plaćati, a za građane sa statusom branitelja osiguran je popust od deset posto

Komunalni doprinos za legalizaciju odsada će se plaćati po drugoj računici. Naime, podnositelju zahtjeva pri izračunu kubikaže objekta, novom odlukom koju je u četvrtak donijela Gradska skupština, u startu će se otpisati 200 kubnih metara od ukupne površine, a na osnovi svakog člana obitelji dodatnih 50 kubnih metara.

Dodatni popust

– Skupština je usvojila izmjenu odluke o komunalnom doprinosu koja olakšava građanima legalizaciju tako da se umanjuje osnovica za obračun komunalnog doprinosa koji se mora platiti. Umanjenje je za 200 kubnih metara za podnositelja zahtjeva za legalizaciju te dodatnih 50 kubnih metara za svakog idućeg člana kućanstva koji je prijavljen na istoj adresi – pojasnio je zastupnik Jurica Meić (SDP).

Građani sa statusom hrvatskih branitelja imaju dodatni popust od 10%, a na jednokratno plaćanje ukupnog troška komunalnog doprinosa građani će dobiti popust od 25 posto.

– Komunalni doprinos plaća se po kubnom metru. Ovom odlukom omogućeno je građanima koji žive, primjerice, u 120 četvornih metara, da ne plate komunalni doprinos uopće. Oni koji pak odluče cijeli iznos platiti odjednom, dobivaju dodatni popust – kazao je zastupnik Stjepan Horvat (HSS).

Kako kažu iz Skupštine, i u najnepovoljnijim uvjetima, odnosno slučaju izračuna velike kubikaže objekta, građani će plaćati minimalne iznose.

Novac za infrastrukturu

– Kada se sve zbroji, mjesečni trošak legalizacije bit će između 50 i 100 kuna. Novac koji se prikupi na taj način nije kazna ni namet građanima nego izvor financiranja za unapređenje standarda života u tim naseljima. Bit će to izvor financiranja komunalne infrastrukture – objasnio je Meić.

Osnovica za doprinos ostaje ista – 118, 108, 75 i 56 kuna po kubnom metru, ovisno o zoni – ali ta će se cijena umanjivati ovisno o već spomenutim uvjetima. Za balkone i garaže do 50 kvadrata komunalni doprinos neće se plaćati. Naime, odluka koju je donijela Skupština odnosi se isključivo na objekte stanovanja i ne podrazumijeva poslovne građevine te vikendice u kojima vlasnici nisu prijavljeni, odnosno nemaju prebivalište. Oni će platiti punu cijenu.

>>Zagrepčani koji žive u stanu ili kući do 120 m2 neće platiti ni kune

Ključne riječi

Komentara 7

VA
Valerija007
11:02 25.03.2013.

A kad će vratiti novac za uredno plaćenu lomunalnu naknadu onim poštenima kojima nije bilo ni kraj pameti da idu u gradnju bez dozvola i plaćenih davanja? Kako uvijek varalice dobro prođu? Alo Skupštino?

MA
marioz.
11:42 25.03.2013.

sta ti jos nisi skuzio.polako zivotna skola je najbitnija.

AA
aabbcc
11:03 26.03.2013.

26.03.2013. u 09:03h Machak je napisao/la: ... ljudi koji su pošteno radili i platili sve.. _________ Ma nema takvih, jedino ako mislis na ljude koji su vezom i mutljazom namakli neke papire kao privilegiju, jer da se to dobiva postenoeno svi bi imali i danas problema ne bi ni bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije