Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U ponedjeljak knjige koje čekaju mjesec dana

Oni koji su mijenjali škole, imali popravni ispit ili su srednju upisali na jesenskom roku još će malo morati pričekati
03. listopada 2014. u 17:04 1 komentara 603 prikaza
01.09.2014., Nedelisce - U dvoranu MESAP-a stigli besplatni udzbenici zaslugom zupana Matije Posavca. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Gotovo mjesec dana idu u školu, a još nemaju knjige. Srednjoškolcima iz obitelji u kojima je troje ili više djece Grad Zagreb je ove godine, kao i svim osnovnoškolcima, osigurao besplatne udžbenike, ali, kažu roditelji učenika srednjih škola, samo u teoriji budući da oni do njih još nisu došli.

– Već polako počinju ispitivanja, ispiti, a oni nemaju iz čega učiti. Nekoliko sam puta već zvala i pisala u Grad da pitam o čemu se radi, ali uvijek mi daju nedorečene odgovore. Ili one koji se ne ostvare – požalila se majka gimnazijalca i dodala kako su joj u Gradu prošlog tjedna rekli da će udžbenici na klupama biti do 29. rujna, dok su ovaj tjedan, objašnjava čitateljica, rekli kako će to biti sljedećeg tjedna.

U gradskom Uredu za obrazovanje kažu pak da je isporuka udžbenika počela te će svi biti dostavljeni najkasnije do ponedjeljka 6. listopada.

– Svima onima koji su srednju školu upisali normalno, u ljetnom roku, udžbenike smo dostavili. Oni koji su mijenjali škole, imali popravne ispite ili su srednju upisali na jesenskom roku, nažalost, morat će malo još pričekati – objasnili su u Uredu za obrazovanje i dodali kako se, nakon što se utvrdio konačan broj đaka kojima nakon jesenskih rokova još treba nabaviti udžbenike, za knjige morala raspisati javna nabava pa je stoga njihova dostava potrajala.

– U ponedjeljak će svi udžbenici biti kod svojih vlasnika – obećali su u nadležnome gradskom uredu.

>>Ivica Lovrić na Dežurnom telefonu: Svim srednjoškolcima besplatne knjige nagodinu

Milanka Opačić
Kuća s okućnicom vrijedi 200.000 kn
Juričan o imovinskoj Milanke Opačić: Mico, više od kuće vrijedi jedan trosjed u stanu tvoga vođe
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • ana.ana.barisic:

    Grad Zagreb je ove godine učinio hvalevrijedan potez jer je obiteljima s troje i više djece omogućio nabavku besplatnih udžbenika za srednjoškolce, a još me više veseli što će na godinu svi srednjoškolci s prebivalištem u gradu Zagrebu dobiti besplatne ... prikaži još! udžbenike. Velika je šteta što besplatne udžbenike ne dobivaju mnoga djeca iz drugih krajeva republike Hrvatske. Obrazovanje naše djece je naša budućnost i smatram da bi udžbenici trebali biti besplatni za svu djecu, pogotovo za osnovnu školu koja je po zakonu obavezna. Problem je što Grad Zagreb, a kao roditelj to govorim iz prve ruke, do danas zagrebačkoj djeci još nije ispunio ono što je bio obećao, pa djeca u prvom razredu srednje škole upisana u ljetnom roku obitelji s tri ili više djece i dalje čekaju obećane udžbenike. To je vrlo neozbiljno i neodgovorno, jer nastava ide. Čak i ja kao roditelj se osjećam vrlo nelagodno kad svom djetetu kojem su udžbenici vitalni za praćenje nastave ne znam objasniti zašto mu nisam udžbenike kupio odmah, nego sam se pouzdao u obećanja nadležnih. Kakav sam ja to roditelj?