Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Misli li se HDZ distancirati od Bandića, moraju svoje “izvući” iz Holdinga

Predsjednik skupstine Andrija Mikulic
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
06.12.2016.
u 16:41

Zadržavanje sinekura i "da" proračunu svjedočilo bi o egu i osveti

Nakon što je Milan Bandić svojim intervencijama građanima ograničio površine javnih prostora, točnije trgova, sada je, čini se, jedan trg, i to onaj maršala Tita, ograničio njega.

Izigrano povjerenje u dogovoru o promjeni imena trga bila je kap koja je šefu zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću prelila čašu. Shvatio je, dogovora s Bandićem nema pa mu je odlučio, baš kao i on njemu, uskratiti podršku onda kad je najpotrebnija. Ili barem time prijeti. I to na proračunu, najvažnijem gradskom dokumentu. Neće Andrija Mikulić jasno reći hoće li ili ne rušiti proračun pa zastupnici njegove stranke na prvom čitanju dižu pločicu s natpisom “suzdržani”.

Rok za "razvojni" proračun

Kažu, Bandić ima rok do 20. prosinca da proračun prekroji – u razvojan! Što to točno znači, u HDZ-u ne objašnjavaju, kažu tek da jednom narušeno povjerenje teško može biti vraćeno. Čemu onda drama s “možda rušimo, a možda podržimo proračun”? Nije li Bandić i prije promjene imena Trga maršala Tita narušio povjerenje HDZ-a kad im je uvažio amandmane na ovogodišnjem proračunu, a nikad ih nije realizirao? Jest.

Što je s direktorima HDZ-a?

Zašto onda HDZ ne lupi šakom o stol i kaže: “Sada je dosta – nema proračuna, nema gradonačelnika, ali ima povjerenika koji će voditi grad do lokalnih izbora!” Ta i sami drže da povjerenik ne može napraviti nikakvu štetu – nema, naime, pravo sklapati poslove ni trošiti proračunski novac, ima pravo samo održavati hladni pogon. Možda odgovor leži u očiglednom: šaka o stol značila bi potpuno distanciranje od Bandića. A takva distancija podrazumijeva rezanje svih mreža. Misli li se zagrebački HDZ odvojiti od gradonačelnika Milana Bandića, onda najprije sam sebe mora uvjeriti u iskrenost namjere. Tada doista članovi stranke moraju biti spremni napustiti pozicije u Holdingu koje su im se “otvorile” unatrag godinu dana. Zadržavanje sinekura i rušenje proračuna svjedočili bi o povrijeđenom egu i osveti. A ona je slast koja možda traje jedan dan.•

Ključne riječi

Komentara 2

RP
rpzagreb
22:04 06.12.2016.

Ukoliko podrže Bandića biti će to zbog staha od njegova tri saborska glas ali ujedno i jeftina, kalkulantska i bljutava politička igrica. Vjerodostojnosti i moralu ovdje nema mjesta. Sve se svodi na ljudsku kupovinu, vlast i moć a građani su irelevantna kategorija sitnog zuba.

Avatar liquidsky
liquidsky
09:00 07.12.2016.

Bandić oduvijek bio sposoban politički trgovac, to mu se ne može osporiti. Kod trgovaca nije problem u njima samima nego u onima koji su spremni biti kupljeni. Dok je takvih, u ovoj zemlji bi vladanje na svim razinama bilo sasvim drukčije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije