Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Miramarski podvožnjak, unatoč poplavama, u više od 100 godina postojanja nije se previše promijenio

Zagreb: Na Miramarskoj cesti tjedan dana će vrijediti posebna regulacija prometa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.11.2021.
u 10:00

A 1925. godine Trnje je dobilo i svoj prvi asfalt i to upravo ispod podvožnjaka.

Najpoznatiji je po tome što je nebrojano puta već u više od stoljeća postojanja bio poplavljen, odnosno što se za vrijeme svake veće kiše pretvara u bazen. Miramarski podvožnjak otvoren je 29. listopada 1913. godine kao prvi zagrebački pothodnik te od tada nije mijenjao svoj izgled čemu svjedoče brojne povijesne fotografije koje se danas mogu vidjeti u muzejima. A 1925. godine Trnje je dobilo i svoj prvi asfalt i to upravo ispod podvožnjaka.

"Tokom drugog dijela 19. stoljeća i prvog dijela 20. stoljeća, u vrijeme procvata tada mladog i brzo se razvijajućeg Zagreba, Trnje i Trešnjevka su bili daleka periferija, a sve zbog dolaska željeznice koja od 1862. (zapadni i južni krak) odnosno 1870. (istočni krak) spaja Zagreb sa okolnim gradovima, ali i razdvaja pojedine gradske kvartove. Sama fizička barijera željezničkih kolosijeka koja je tokom vremena još "podebljana" dodatnom infrastrukturom (proširenja na kolodvorima, željezničke radionice kao npr Gredelj, razna skladišta i pogoni koji su spojeni na željeznicu) činila je pravi "kineski zid" između Grada i Sela/Predgrađa. Čini se da ni samome gradu nije bilo posebno stalo do uspostavljanja boljih veza između gradskog sjevera i juga, jer tek je nakon dugih pregovora 30-tih godina izgrađen podvožnjak kod Miramarske ulice koji je sve do danas ostao jedina prometna veza između Savske ceste i Držićeve/Strojarske ulice, uz još dvije pješačke poveznice, nekadašnji pješački nathodnik kod Glavnog kolodvora koji je sredinom 70-ih godina zamijenjen pothodnikom te uski prolaz kod Runjaninove ulice", piše Vanja Radanović u svom blogu Nepoznati Zagreb.

"Podvožnjak ispod željezničke pruge u Miramarskoj ulici u Zagrebu je vrlo nezgodno, a bogami i vrlo opasno mjesto. Kao jedno od najnižih točaka (obzirom na nadmorsku visinu) u gradu, a obzirom na stanje gradske kanalizacije i odvoda, pri bilo kojoj obilnijoj kiši totalno poplavi i pretvori se u malo jezero. Promet kroz njega tada postaje ili otežan, ili totalno nemoguć, ovisno o tome koliko je vaše vozilo blisko amfibiji. To stvara velike prometne zastoje, jer su sjever i jug Zagreba odvojeni željezničkom prugom koja prolazi točno kroz centar grada, a nema toliko puno mjesta gdje se može presjeći automobilom", navodi pak Geocaching.

Komentara 2

LI
linkser2
17:08 28.11.2021.

vrlo je čudno da nije moderniziran, obnovljen nakon 90-ih na valu velikih investicija, buahahahahaha... lopine nisu svoje urede okrečili...samo drpanje

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
10:52 28.11.2021.

Ma ponos konzervatorskog ureda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije