Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Već na ljeto imat ćemo novi CT. Nema većeg prioriteta od ljudskog života'

Bandić je kupnju najavio na obilježavanju Hrvatskog dana nepušenja u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu
01. ožujka 2017. u 14:49 10 komentara 1642 prikaza
Milan Bandić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu da će Grad Zagreb u travnju nabaviti CT uređaj nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ako se na vrijeme otkrije. 

U prvom rebalansu gradskog proračuna u travnju ove godine bit će osigurana sredstva za CT nove generacije i Grad Zagreb će prvi u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe imati taj uređaj, obećao je Bandić na obilježavanju Hrvatskog dana nepušenja u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu.

"Imat ćemo taj uređaj već na ljeto, a u travnju ćemo ga nabaviti i kupiti. Mi to moramo napraviti jer nema većeg prioriteta od ljudskog života", rekao je gradonačelnik pozdravljen pljeskom okupljenih djelatnika zdravstvenih ustanova u vlasništvu Grada koji su danas, na prvi dan korizme, najavili akcije kojima će se u idućem razdoblju promovirati nepušenje, prevencija i rana dijagnostika respiratornih bolesti.

Nakon Bandićeve objave, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac i predsjednik Zaklade Hrvatska kuća disanja Miroslav Samaržija izjavio je kako je presretan što će Zagreb dobiti CT nove generacije, vrijedan oko 15 milijuna kuna, a koji bi s programom rane dijagnostike mogao napraviti više nego što je on napravio u zadnjih 30 godina bavljenja terapijom karcinoma pluća.  

"Ovo je nešto što otvara cijeli jedan novi svijet, koji nije postojao do prije godinu-dvije, jer nije postojala takva tehnologija. Ideja je da uređaj bude instaliran na Jordanovcu, kao najvećem respiratornom centru u Hrvatskoj, no bit će otvoren za sve stanovnike Hrvatske", rekao je Samaržija.

Grad Zagreb tako bi od ljeta bio među prvih pet gradova u Europi koji će napraviti gradski program rane dijagnostike karcinoma pluća s novom generacijom CT uređaja koji omogućuju screening jednom godišnje zahvaljujući niskoj razini zračenja.

28.02.2017., Zagreb - Javno predstavljanje politicke platforme â??Zagreb je NAS!â?? koja ce izaci na predstojece lokalne izbore. Otkrivena bista gradonacelniku Milanu Bandicu u Paromlinu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL "Zagreb je naš" kreće u kampanju Predstavljena nova politička platforma: pogledajte kakvom su bistom "nagradili" Bandića Milan Bandić ne brine se zbog Pernara ili nekog drugog kandidata. Kaže što ih je više to bolje NOVO OBEĆANJE Bandić: Siguran sam u šesti mandat! Plaćat ćemo grijanje onima koji to ne budu mogli

Na Hrvatski dan nepušenja, koji se od 2003. obilježava prvog dana korizme, u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici otvorena je prva pulmološka ambulanta u Hrvatskoj za gluhe i gluhoslijepe osobe, kojima se tako pružaju jednake mogućnosti za pulmološku dijagnostiku i liječenje kao i drugim građanima koji nemaju tu vrstu invaliditeta.

Osim toga, Poliklinika za bolesti dišnoga sustava u Prilazu baruna Filipovića i ove se godine, deveti put zaredom, pridružila aktivnostima borbe protiv nepušenja. Poliklinika je danas otvorila vrata svim pušačima i bivšim pušačima, starijima od 40 godina, koji do petka, u razdoblju od 11 do 17 sati, mogu besplatno, bez uputnice i narudžbe, obaviti sistematski pregled pluća koji uključuje rendgensku sliku, spirometriju, mjerenje kisika u perifernoj krvi i ugljičnog monoksida u izdahu.

Riječ je o akciji ranog otkrivanja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)  i karcinoma pluća koja se u Poliklinici za dišne bolesti provodi od 2008.

Ravnateljica Poliklinike Alma Rožman iznijela je podatak da je da su dosad pregledali 3200 sugrađana, uglavnom pušača i bivših pušača. "U osam godina tijekom akcija pronađeno je između 14 i 15 posto novooboljelih od KOPB-a i o oko sedam posto oboljelih od karcinoma", rekla je Rožman.

>> Borba protiv raka još uvijek predstavlja ozbiljan izazov

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • SUBARU:

  Imaju CT i u Remeticu!

 • domljani:

  on će u remetinec

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Do sada su zagrebačke bolnice mogle imati 20 CT i ostalih shupih dijagnostičkih uređaja. Ali nemaju jer je važnije svake godine preasfaltirati kilometre ulica sa sasvim dobrim asfaltom, poklanjati zagrebački novac na sve strane u očajničkom pokušaju da se skupi ... prikaži još! još koji glas, trošiti na sanacije tek izgrađene infrastrukture i slično. To je Bandić. Izbori se bliže, on dojednom postaje brižan. Svi smo svjedoci njegovog prijetvornog ponašanja.