Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Miješale su se emocije, a građani su se poistovjetili s ratnim stanjem

Dvije noćne eksplozije su potresle glavni grad Hrvatske. Na Facebook-stranici župe netko je napisao: “Stenjevec ne smije pasti”.
11. siječnja 2013. u 23:03 7 komentara 103 prikaza
'11.01.2013. Zagreb Stenjevec. Aleja Bologne, stanari naselja komentiraju nocasnju eksploziju.. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/7

Dani straha, tjeskobe i neizvjesnosti, tako bi se ukratko moglo nazvati razdoblje u kojem su zapadni dio glavnog grada Hrvatske pogodile dvije eksplozije. Već nakon prve, kada je u noći na srijedu nešto prije četiri sata teretni vlak naletio na eksplozivnu napravu, stanovnici Podsuseda bili su u šoku, a odmah se počelo špekulirati i o tome je li riječ o terorističkom napadu.

Prva bez žrtava

Sreća je bila, naglašavali su, što nije bilo ljudskih žrtava i mnogi su se pitali što bi bilo da je naprava eksplodirala po danu i ispod putničkog vlaka. Oni koji su ispočetka minorizirali ozbiljnost situacije nepuna dva dana kasnije promijenili su mišljenje. Tada je, naime, eksplodirala i druga naprava, i to u Stenjevcu koji je svega nekoliko kilometara udaljen od mjesta prve eksplozije. Ovaj su put informacije govorile i o jednom ozlijeđenom muškarcu za kojega se u početku nije znalo je li slučajni prolaznik ili je na neki način umiješan u nedjelo.

Jutro nakon eksplozije u zagrebačkom Stenjevcu stanovnici su izašli na ulice znatiželjno gledajući policijski očevid, kupci u lokalnom dućanu stvarali su teorije zašto je do detonacije došlo, a glavna je to tema bila i među gostima kafića. U Stenjevcu su se miješale svakakve emocije, od ljutnje do straha, a na Facebook-stranici stenjevečke župe objavljuju se i napisi kao što je “Stenjevec ne smije pasti”.

– Imam dojam da su se poistovjetili s ratnim stanjem. Kriminala je uvijek bilo i stanje nije idealno, provalili su lani i nama u crkvu. Međutim, panika je zadnje na što trebamo misliti – rekao je kapelan Anđelko Katanec.

– Njegov plan ne možemo znati, a i nerazumno je unaprijed predviđati što želi detonacijama postići. Mislim da su ova i ona otprije dva dana povezane – kaže kapelan, a na sličan način razmišljaju i njegovi sugrađani i susjedi.

Božo, koji živi u kući tik do pruge, kaže da se ne boji, već da mu je zadalo muku to što je do grada zbog zastoja prometa od nekoliko sati putovao puno dulje nego inače. Goran se pak čudi zašto se nepoznati bombaš okomio baš na njihov, inače miran kvart.

– Pitanje je kome je eksplozija upućena. Mislim da netko želi poslati upozorenje nekome, možda iz HŽ-a – kaže te dodaje da eksplozivnu napravu nije problem sastaviti.

Pomislili na potres

– O tome imate i upute na internetu. Moguće je i da netko nije znao što bi sa sobom pa radi gluposti – rekao je Goran.

On i njegov prijatelj Dado rekli su da su u trenutku detonacije podrhtavali zidovi pa bi, da je nisu čuli, pomislili da je došlo do potresa. O eksplozijama koje su uzbunile Zagreb oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić.

– Zadnja dva događaja upućuju na to da se moramo ozbiljnije pozabaviti terorizmom. Situacija nije bezvezna – kazao je. Na pitanje novinara zašto pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama nije bio na mjestu događaja Bandić je odgovorio da je Pavle Kalinić na godišnjem odmoru te da ga mijenja njegov zamjenik koji jednako dobro radi svoj posao.

>>VIDEO Bijelić: Nije isključeno da je ozlijeđeni muškarac osumnjičenik

>>Susjede: To je simpatičan čovjek s harley davidsonom

>>Pročitajte tijek događaja najdramatičnijih 12 sati

Elipso

 • baniček:

  napunili građani sela Zagreb gaće od 2 petarde koje su puknule, nisu navikli na rat. bit će i toga uskoro, jer ovo stanje ne vodi nikamo. daj bože da se varam.

 • Avatar rajetin
  rajetin:

  Valter brani Stenjevac?

 • ličkavučina:

  Ma koje ratno stanje? Pa u Zgb. nikada nije bilo rata. Od provale Tatara.