Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima ih 13

Mi smo prave tvornice kulture u susjedstvu

cekate
Foto: Facebook
1/8
03.11.2016.
u 21:58

Klinci u njima uče pjevati i glumiti, roditelji odlaze na kazališne predstave, bake i djedovi svladavaju internet...

Uvesti kulturu u kvartove.

Postati središte događanja u lokalnoj zajednici. Centri kulture, njih 13 po cijelome gradu, sa sasvim jasnim ciljem potiho su, gotovo neprimjetno, sa svojim programima ušli u podsvijest Zagrepčana. Djeca u njih od vrtićke dobi odlaze na razne radionice. Pjevaju, sviraju gitaru, likovno se izražavaju, glume. Otkrivaju svoje talente. Istovremeno roditelji, bake i djedovi u kvartovske centre kulture odlaze na predstave koje se ne mogu pogledati nigdje drugdje. Mini teatri imaju čak i više premijera na mjesečnoj razini nego ozbiljna kazališta. A ugošćavaju uglavnom amaterske glumačke družine, koje su već pridobile svoju stalnu publiku.

No, bude tu i profesionalnih glumaca, poput onih koji trenutačno igraju na daskama Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) u predstavi o životu Majke Terezije “Svetica u tami”. Glavnu ulogu tumači Kostadinka Velkovska, dok su u ostalima makedonski glumac Ilir Tafa te Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat. Nema dana u godini da je kazališna dvorana slobodna, kaže ravnateljica CeKaTea Ljiljana Perišić, pa gotovo da i ne stignu počistiti između predstava. CeKaTe je i jedini gradski centar koji je dio Europske mreže centara za kulturu.

I kad se nema novca

– Lani je našim prostorima prošlo 55 tisuća ljudi. A programi su uglavnom besplatni. Ili, ako se plaćaju, koštaju do tridesetak kuna. Centri su ti koji moraju i roditelju koji nema novca ponuditi da svom djetetu omogući kulturno obrazovanje – ističe Ljiljana Perišić, dodajući da su takve ustanove gotovo nevidljive, no zapravo su prave tvornice kulture. Djecu, smatra Lj. Perišić, treba odgajati odmalena da usvoje navike i potrebu “konzumirati kulturu”, a njihovi programi, ističe i Tea Bilić, ravnateljica Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, dodatak su školama.

– Jedini smo u zapadnom dijelu Zagreba koji nudimo kulturne programe. Pokrivamo naselja Stenjevec, Podsused, Vrapče, Gajnice, Malešnicu i Špansko, odnosno 11 osnovnih škola i 15-ak dječjih vrtića, a puno profesora i učitelja prepoznalo je našu ulogu jer djecu sve češće dovode na programe – kaže Tea Bilić.

Za nadolazeće mjesece u Susedgradu pripremaju nastup zbora Ivan Kukuljević Sakcinski i predstavu za odrasle kazališta Hit teatra “Dozvola za brak”, a u svojoj će galeriji su sklopu centra izlagati i radove umjetnika Ane Kolege, Vanje Radauša i drugih. Posebni su, ističe T. Bilić, po organiziranju Festivala osnovnoškolskih talenata, u sklopu kojeg se djeca iz cijelog Zagreba natječu u plesu, pjevanju, sviranju, bira se najbolji filmski uradak te najbolji crtež.

Na popisu kvartovskih tvornica kulture je i Centar mladih Ribnjak, koji organizira baletne radionice, dramski studio, glazbene igraonice... Narodno sveučilište “Sesvete”, pak, uza sve uobičajene programe ima i kompjutorske te tečajeve stranih jezika, a Centar za kulturu i film “August Cesarec” prešao je granice kvarta pa organizira i Medvedgradske glazbene večeri. No, tijekom cijele godine cilj im je, kažu u “Cesarcu”, poticanje kulturnog života na području četvrti Črnomerec, i to putem raznih projekata, a čak osmišljavaju i mjuzikle. Tako su 2009. i 2011. na svjetskom festivalu kreativnosti osnovnih škola u San Remu osvojili prve nagradu za mjuzikle “Priča sa Zapadnog kolodvora” i “Vrtoglavica”.

Posudionica nošnji

Kulturni centar Travno poznat je, pak, po uspješnome organiziranju Međunarodnog festivala kazališta lutaka. Cijeli su program, štoviše, posvetili lutkarstvu, pa organiziraju smotru amaterskih družina, seminare, radionice, izložbe... U sastavu centra je i posudionica i radionica narodnih nošnji s više od 23.000 raznovrsnih dijelova tradicionalnoga ruha, kostima i folklornih rekvizita. A tu je i kazališna dvorana s 274 sjedala u kojoj je velik dio programa namijenjen stanovnicima Travnog, ali i cijelog Novog Zagreba. Slično je i na Peščenici, u čijem kulturnom centru također djeluje kazalište. Organiziraju i Dane Pešče, a tu su i kreativne radionice za cijelu obitelj, radionice animacije, programi vježbanja...

Kulturno-informativni centar u Preradovićevoj brine se za građane šireg centra grada, a upravo pripremaju izložbu “Prvih pedeset godina KIC-a” u galeriji na katu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije