Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. Festival svjetla

Meteoriti na Tuškancu, na Griču akvarij

U središnjem dijelu tunela Grič svake godine zaživi čarobna šuma, posve drukčija nego godinu prije
Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb
13.03.2019.
u 07:52

Na 3. Festival svjetla na Gornjem gradu stižu i Kinezi koji će izložiti svjetlosne lanterne, a bit će ukupno 23 instalacije na 20 lokacija. Otvoren je od 20. od 24. ožujka, dan dulje nego lani

Još dok se prošle godine pripremao 16. Bijenale u Veneciji, pao je dogovor. Turistička zajednica grada Zagreba uključit će se u realizaciju izložbe arhitekture, pod uvjetom da premijera instalacije “Oblak pergola”, koja je donedavno stajala u hrvatskom paviljonu, u našoj zemlji bude na ovogodišnjem Festivalu svjetla. No uz autora Brunu Juričića i Alise Andrašek u projekt će uključiti i Deana Skiru, najcjenjenijeg hrvatskog dizajnera svjetla, poznatog i u inozemstvu. On će osvijetliti kreaciju ovog arhitektonskog tandema koju će postaviti u atrij Muzeja grada Zagreba (MGZ) krajem ožujka.

Najmodernije tehnologije

Suradnja je to TZ Zagreba i Ministarstva kulture, a MGZ je tek jedna od ukupno dvadeset lokacija na Gornjem gradu i Tuškancu koje će se od 20. do 24. ožujka osvijetliti uz pomoć najmodernijih svjetlosnih tehnologija. Ideja je bila, kaže arhitekt Bruno Juričić, prikazati pergolu kao otvorenu sjenicu sastavljenu od stupova i greda, obraslu lozom ili penjačicama kao nešto što je prisutno u cijeloj Hrvatskoj i poznato svima te je istovremeno prikazati u novom svjetlu.

– Objekt je to za koji mislimo da nas ne može iznenaditi, pa smo mu odlučili dati novi život – kaže Juričić.

Uz njega, na realizaciji festivala sudjeluje cijeli niz umjetnika koji će gornjogradskim palačama, ulicama, parkovima i trgovima dati sasvim drugačiji izgled. Opatičkom će tako poteći potok, no namreškana voda neće nikoga smočiti, na Tuškancu će postaviti meteorit koji svijetli, u tunelu Grič zaživjet će čarobna šuma, a park Grič postat će akvarij s plivajućim ribicama. U Art parku bit će livada posuta svjetlećim kapljicama rose i cvjetovima koji se otvaraju, na zapadnoj strani Strossmayerova šetališta postavit će svjetlosnu instalaciju križića i kružića, osmišljenu za igru, dok će na istočnoj strani posjetitelji imati mogućnost sjesti u svjetleći dnevni boravak, u kojem će se i moći fotografirati s performerima Mirror Crew, odjevenima u kostime od ogledala.

Zagrepčani i njihovi gosti u ukupno 23 svjetlosne instalacije uživat će jedan dan dulje, i to, kaže direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld, zbog velike zainteresiranosti prošlih godina. Lani je, primjerice, u vrijeme festivala u Zagrebu zabilježeno 31 posto više dolazaka te 46 posto više noćenja nego godinu prije.

I online i offline kampanje

– Očekujemo puno jednodnevnih posjetitelja iz Slovenije i iz nama bližih zemalja te zemalja u kojima smo radili online i offline promocije. Osim toga, tu su i turisti koji posjećuju festivale svjetla po cijelom svijetu, oni ih zanimaju i na takav način putuju – kaže direktorica TZ-a Martina Bienenfeld. Festivalu će se ove godine priključiti i ekipa iz Kine koja će postaviti tri svjetlosne lanterne.

VIDEO Timelapse: Advent u Zagrebu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije