Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETROVA

Meningitisom zaraženo devet beba

Poduzete sve potrebne mjere da se zaustavi širenje infekcije
Foto: Davor Višnjić
VL
Autor
Diana Glavina
23.10.2008.
u 18:42

U Klinici ze ženske bolesti i porode u Petrovoj devet beba zarazilo se enterovirusom koji je uzrokovao meningitis, odnosno upalu moždane ovojnice. To nam je jučer poslijepodne potvrdio ravnatelj bolnice prof. dr. Slavko Orešković koji je također istaknuo da se u svih beba radi o blagoj kliničkoj slici bolesti te da nijedna beba nije ugrožena.

Vrijeme inkubacije
– Od devet enterovirusom zaraženih beba, sedmero ih je iz Petrove prebačeno u Kliniku za infektivne bolesti, a nekoliko je beba već izliječeno i otpušteno kući iz Zarazne bolnice – kaže prof. Orešković te dodaje da se prvo dijete razboljelo u petak, u subotu još dvoje te se epidemija proširila na do sada ukupno devet beba. S obzirom na to da inkubacija infekcije enterovirusom traje od četiri do deset dana, prof. Orešković ne isključuje mogućnost da je inficirana još koja beba. Simptomi ove zarazne bolesti su povišena temperatura i proljev, a s obzirom na to da je uzročnik infekcije virus, bolest se liječi simptomatski.

Pri pojavi prvih oboljelih u Klinici su poduzete sve protuepidemijske mjere koje su preporučili epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zabranjeni posjeti
Mjere se provode, navodi ravnatelj prof. Orešković, intenzivno što zapravo podrazumijeva da su sva oboljela djeca izolirana, zabranjeni su posjeti na odjelu babinjača, a bolnički su prostori dodatno dezinficirani.

– Srećom, zaraza se nije proširila na odjel intenzivne njege gdje borave prerano rođena djeca koja su iznimno osjetljiva. U Petrovoj bolnici poduzete su sve potrebne mjere da se zaustavi širenje infekcije. Epidemiološkim pretragama još nije otkriven izvor infekcije, a pretrage još traju. No, utvrđeno je da se postupak oko novorođene djece odvijao i odvija prema svim pravilima struke – rekao je prof. Slavko Orešković.


Sva djeca imaju lakši oblik bolesti

Sve bebe imaju virusni meningitis koji je znatno lakši od onog bakterijskog i izvan životne opasnosti su. Neke smo već pustili kući. Uglavnom imaju lakši i srednje teški oblik bolesti, te se dobro oporavljaju. Teško je predvidjeti hoće li i koliko beba još oboljeti jer je inkubacija bolesti između sedam i deset dana, a bebe imaju slabiji imunitet pa lako dobiju virus – objasnio je prof. dr. Ilija Kuzman s Klinike za infektivne bolesti. (sh)


Rodilja mogući izvor zaraze

Još nije dokazan izvor infekcije enterovirusom. No, ravnatelj Petrove bolnice ističe da su ljeto i rana jesen sezone enterovirusnih infekcija. I moguće je, kaže, da je u bolnicu zarazu unijela neka od rodilja pa se u porodu zarazilo i dijete. Tako je infekcija zahvatila i druge bebe, no vrlo je važno da su pedijatri na vrijeme otkrili i zbrinuli oboljele bebe. Na postupku izolacije tipa enterovirusa radi se u Zaraznoj bolnici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije