Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suživot

Medičari i obućari dijele muku u krizi i raduju se svakoj kuni

'15.08.2013., Zagreb - Na proslavi blagdana Velike Gospe u Zupi Uznesenja Blazene Djevice Marije u Stenjevcu okupio se veliki broj vjernika. Standovi na prostelju s domacim proizvodima.  Photo: Luka S
'Luka Stanzl/PIXSELL'
16.08.2013.
u 17:00

Na sajmu nije bilo muka 'po fiskalizaciji' jer do 1. listopada prodavači su na sajmovima oslobođeni sustava fiskalizacije

Blagdan Velike Gospe u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Stenjevcu obilježen je misama i proštenjem na trgu ispred crkve. Misu u 11 vodio je mons. Ivan Miklenić, a uspio joj je prisustvovati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Takva tradicionalna okupljanja građana izvrsna su prilika i za tradicionalnu trgovinu ručnim radovima i proizvodima, ali i za preprodavače. Duž trga i ulica postavljeni su štandovi kojekakve robe, od odjeće do plastičnih potrepština, što mnogima i nije drago.

–Proštenja su se pretvorila u sajmove na kojima se svašta prodaje, potužila se prodavačica ručnih radova Tajana Dokić iz Dubrave i nastavila ilustracijom \"da danas čovjek dođe na misu, a ode doma s parom cipela.\"

Plastika i gvirc

Potvrdili su nam to i prolaznici Josip i Tomislav, otac i sin. Kažu, pamte vremena kad toga nije bilo. Obzirom na to da su prodavači na sajmovima do 1. listopada oslobođeni obveze fiskalizacije, proštenja su prilika za prodaju autohtonih hrvatskih proizvoda, ali i onih iz Kine i Indije. Prodavač Nomiz, kod kojega se cipele mogu nabaviti za 10 kuna, kaže da će dotad biti na svakom sajmu. Što će nakon listopada nije rekao, samo se nasmijavši.

Ipak, obrtnici ne kriju kako posjetitelji još prepoznaju tradiciju. Kažu, najbolje ide medičarima, a kako i ne bi kad nude gvirc, neizostavno piće svakog proštenja. No, slažu se, prodaja je primjetno slabija.

–U tri godine prodaja nam je pala za 60 posto, rekao je Krešo iz medičarne Arko.

Stvorena poznanstva

Kriza, pak, ne kvari raspoloženje vjernicima.

–Dolazim svake godine, ali samo na štandove tradicionalnih porizvoda, kaže vjernica Đurđica, ističući da se s godinama stvore poznanstva između kupaca i trgovaca.

–Naša obitelj je ovdje čak 80 godina, pohvalila se Marica Tomica iz istoimenog medičarskog obrta. Govoreći o poslu, kaže da goru godinu nisu doživjeli... No, \"tješi\" ih činjenica što jučer nije bilo vruće, ali i to što kao obrt vlastite proizvodnje neće podlijegati fiskalizaciji.

>>Svađa oko cijene kupusa: Konobar ga premlatio jer je tražio račun

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije