Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puhači

Matematičari, strojari i filozofi sviraju u Gradskoj glazbi Samobor

Gradska glazba Samobor (1)
Foto: GGS
1/3
23.06.2010.
u 10:36

Orkestar svira tradicionalni program koračnica i budnica, ali i klasičnu, pop, rock, soul, latino i jazz glazbu.

Kad bismo o Gradskoj glazbi Samobor pisali od njenih početaka, bilo bi to vraćanje 203 godine unatrag, točnije u 1807. godinu, kada ju je osnovao Josip Herović.

Aktivnih je članova 30-ak

Baš ta i pozantna brojka čini Gradsku glazbu Samobor najstarijom u Hrvatskoj. Do danas se izmijenilo mnoštvo dirigenata te više od dvije tisuće glazbenika. A danas je taj amaterski puhački orkestar sastavljen od mladih snaga, u dobi od 12 do najviše 30 godina. Aktivnih je članova 30-ak i njima dirigira prof. Robert Polgar.

– Orkestar svira tradicionalni program koračnica i budnica, ali i klasičnu, pop, rock, soul, latino i u posljednjih nekoliko godina jazz glazbu big bandovskih aranžmana – objašnjava Dubravko Mihalinec, tajnik Gradske glazbe Samobor.

Najveći uspjeh u svojoj povijesti orkestar je ostvario nedavno, na 24. državnim susretima amaterskih puhačkih orkestara.

– Osvojili smo treće mjesto. To je bilo apsolutno iznenađenje. Na ta natjecanja odlazimo radi zabave, a sviranje nam je u drugom planu jer nas dosad nisu prepoznavali – kaže 23-godišnja Dina Vrkić, prva flauta u orkestru.

Pripreme za Liburniju

U Gradskoj glazbi Samobor svira već 13 godina, a studentica je Filozofskog fakulteta, pa s ostalim sviračima koji također studiraju, od strojarstva i računalstva, preko jezika, do studija na PMF-u, čini šaroliko društvo amatera svirača.

– Svi koji sviramo u orkestru radimo to volonterski i iz ljubavi. Neki idu u teretanu, a mi na probe. Iako smo amateri, imamo profesionalan pristup sviranju –objašnjava Dina Vrkić.

Potvrđuje njene riječi i Vesna Mihalinec, predsjednica Gradska glazbe Samobor.

- To je mladi orkestar i svi imaju milijun obaveza. Idu u školu, na fakultet, na tečajeve jezike, bave se sportom i usprkos svemu tome uspiju dolaziti na probe. A nastupe odrade tako profesionalno da svi ostanu paf - kaže Vesna Mihalinec.

Gradska glazba Samobor organizator je i Jazz festivala u Samoboru, a trenutačno se priprema za skori nastup na Liburnia Jazz Festivalu u Opatiji koji je jedan od najjačih jazz festivala u Hrvatskoj.

U pripremi je i drugi CD koji je tematski, naći će se na njemu 10 do 12 skladbi tradicionalnog hrvatskog folklora u novom aranžmanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije