Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Covid izdanje

Maskote pod maskama i film Otac otvorili 18. Zagreb film festival

08.11.2020.
u 18:53

U praznom Kinu Tuškanac putem streama ravnatelj Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta otvorili su 18. virtualno izdanje Zagreb film festivala na kojem je prikazan film Otac Srdana Golubovića.

Gostiju nema, kina nema... Mi smo tu, ima nas, ali nema vas, no sve vas pozdravljamo i zahvaljujemo se što ste s nama, pomalo je neobično najavio 18. 'punoljetno' izdanje Zagreb film festivala njegov ravnatelj Boris. T. Matić. kao što već znamo, ZFF zbog pandemije koronavirusa ide online pa je i otvaranje bilo virtualno i moglo se pratiti preko streama na Facebooku i YouTubeu. 

-Promatrali smo što se zbiva, planirali razne scenarije i do zadnjeg trenutka se nadali da ćemo se gledati u kinu, no zbog velikog broja zaraženih odlučili smo da jedino rješenje da idemo online - kazao je izvršni direktor Hrvoje Laurenta na online otvaranju koje se streamalo iz Kina Tuškanac dok su iza njega s maskama na licu plesale festivalske maskote, popularni Bib. 

I ove će se godine na ZFF-u na servisu kinoeuropa.hr i croatian.film moći pogledati stotinjak filmova koji su raspoređeni u standardne ZFF-ovske kategorije, a čitav program možete pogledati na službenim stranicama ZFF-a. Online ide i Kino Kino koje se ove gdoine također održava u sklopu ZFF-a. 

-U narednih nas tjedan dana očekuju online projekcije, nažalost bez fizičkog druženja i zabava, no nadamo se da ćemo vam i ovako moći prenijeti dio festivalskog ugođaja - kazao je Matić te se zahvalio Gradskom uredu za kulturu, HAVC-u, programu Kreativna Europa, Hrvatskom društvu filmskih redatelja, Europskom parlamentu te turističkoj zajednici grada Zagreba koji su potpomogli održavanje festivala.  

Na otvaranju je dodijeljena i prva filmska nagrada, Albert Kapović koju u spomen na prerano preminulog utemeljitelja HAVC-a dodjeljuje Hrvatska udruga producenata. Ove ju je godine za životno djelo dobio filmski pedagog Josip Krunić, osnivač Multimedijalnog centra Studio Kreativnih Ideja Gunja. 

-Dodjeljujemo mu nagradu zbog desetljeća rada na promicanju filmske kulture kod učenika od kojih su mnogi upisali Akademiju dramskih umjetnosti. Među njima ima i glumaca, redatelja, novinara... Zahvaljujući Kruniću za Gunju se često kaže da ima najviše filmaša po glavi stanovnika u Hrvatskoj. Jedan od njegovih talenata je bio prepoznati koga što zanima, učio je mlade talente o rakursima i elipsama, 'podvalio' im Fellinija i Peterlića. Zahvalni smo mu na predanom doprinosu u izobrazbi  mladih snaga - obrazložila je nagradu u ime Hrvatske udruge producenata Sanja Ravlić.

-Nisam se ovome nadao - kazao je razdragani Krunić u online obraćanju. 

Ovogodišnje izdanje ZFF-a otvara film Otac Srdana Golubovića koji je svoju premijeru imao na Berlinaleu gdje je dobio posebnu nagradu publike te ekumenskog žirija. Publiku je osvojio i na ovogodišnjoj Puli gdje je dobio najveću ocjenu u povijesti tog festivala te se na ZFF-u prikazuje van konkurencije. 

-Kratki smo kao i inače pa neka festival počne, s nadom da ćemo se iduće godine vidjeti u živo, proglašavamo festival otvorenim! - zaključio je Matić.

Ulaznice, odnosno pravo na gledanje ovogodišnjih filmova možete po cijeni od 26 kuna kupiti putem servisa kupiulaznicu.hr te svakog dana od 18 do 18 gledati na kinoeuropa.hr, a vikendom i duže. Program Kockica pak besplatno je dostupan na servisu croatian.film.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije