Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Martinje u Zagrebačkoj županiji

Martinje u Zagrebačkoj županiji
Foto: PR FOTO
1/11
PR
Autor
PR članak
03.11.2015.
u 08:15

Svake godine u mjesecu studenome ljubitelji vina i vinari dolaze na svoje - mošt se pretvara u vino koje će ih razveseljavati i grijati im srca tijekom cijele sljedeće godine. 
Legenda kaže da je Martin, kad je imao tek nešto više od petnaest godina, jedne večeri jašući cestom naišao na Isusa prerušenog u siromaha. Vidjevši da je siromahu hladno, svoj je plašt mačem prepolovio na dva dijela i jednim dijelom ogrnuo nesretnog čovjeka. Isus mu se potom javio u snu i zahvalio mu na tom činu dobrote.

Prema povijesnim podacima, Martin je rođen u IV. st. na području današnje Mađarske. Dio života proveo je u Francuskoj, a dio u Italiji. Prema očevoj želji, postao je vojnik, ali u tom je pozivu izdržao svega dvije godine kad je zatražio da ga otpuste iz vojske. Želja mu je bila postati redovnikom, ali je stjecajem okolnosti postao biskupom francuskog mjesta Toursa. Usredotočio se na evangelizaciju sela i bio prisan sa siromašnima, a bogati mu nisu baš bili naklonjeni. O njemu se govorilo da je bio vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru.

Blagdan Sv. Martina slavi se 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Toga dana se pije mlado vino, a u Italiji se i danas kaže: II nuovo vino si beve a San Martino! (Mlado vino pije se na Svetog Martina!). I tako je nastao običaj da se u vinorodnim krajevima za dan Sv. Martina "krsti" mlado vino.

Krštenje vina u našim se krajevima održava prema „regulama“. Obred predvodi biskup, a nezaobilazni su sudionici i domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac te kum i kuma mošteku.
U vinogradarskim krajevima sve se tada ori od litanija, pjesama pajdaša, ali i zdravorazumskog upozorenja: "Uživaj vino, al' pameću većom, umjerenost sama rađa ti srećom!".

U Zagrebačkoj županiji Martinje se slavi po mnogim gradovima i mjestima.

Nadamo se da ćete iz ovogodišnjeg bogatog programa izabrati nešto i za sebe.

Za više informacija posjetite www.tzzz.hr, gdje Vas čekaju konkretne informacije o događanjima povodom Martinja u Zagrebačkoj županiji.

Brojni gradovi Zagrebačke županije pripremili su posebne programe povodom Martinja, a o događanjima više informacija potražite ovdje.

Želite prijaviti greške?