Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grijanje

Vlasnicima 62 tisuće stanova kazne od 10 tisuća kuna jer nisu ugradili razdjelnike!

11.11.2015., Zagreb - Stanari zgrade u ulici Bozidara Magovca ugradili su razdjelnike toplinske energije. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
12.11.2015.
u 09:30

Prema podacima HEP Toplinarstva zakonsku obvezu ugradnje razdjelnika ispunila su samo 27.662 stanara

Vlasnici čak 61.674 stana u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću koji se griju preko toplane od siječnja mogu očekivati visoke kazne od 10 do 50 tisuća kuna.

Naime, prema podacima HEP Toplinarstva, toliko ih, u zgradama s više od 70 stanova, nije ugradilo razdjelnike topline ili kalorimetre. Rok je do kraja ove godine, a svoju su zakonsku obvezu ugradnje ispunila samo 27.662 stanara.

Nema pregrijavanja

Prema podacima Toplinarstva, toplinsku energiju isporučuju za 108.688 stanova, no 19.352 stana nalaze se u zgradama s manje od 70 stanova kojima je rok za ugradnju kraj 2016. godine.

Premda su stanari znali da im je rok kraj ove godine i da razdjelnike ne mogu ugrađivati dok traje sezona grijanja, tijekom ljeta ugradili su ih vlasnici tek 14.881 stana, dok je preostalih 12.781 ugrađeno tijekom ljeta 2014. godine.

Stanari Božidara Magovca 39 u Mamutici među onima su koji su ugradili razdjelnike, izdvojivši po 500 kuna za radijator. U zgradi je 127 stanova, a stanari očekuju manje račune.

– Još nije počela prava zima, no očekujem da će nam razdjelnici pomoći da uštedimo na visokim računima – kazao je stanar Renato Vrban.

Predstavnik suvlasnika u zgradi Aleksandar Sahadžić ističe da su oko ugradnje bili jedinstveni kako bi ispunili zakonsku obvezu, ali i da bi si smanjili i račune.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

– Dosad smo potrošnju raspoređivali prema kvadraturi stana pa se događalo da stanari imaju otvorene radijatore i prozore. Cilj je da svi štedimo i da smanjimo potrošnju – ocjenjuje predstavnik. Hoće li stanari u tomu uspjeti, najviše je do njih samih, objasnio je Ante Brnas iz tvrtke Ikom.

– Ugradnja razdjelnika sama po sebi ne jamči uštedu na računima, već njihovom ugradnjom građani mogu štedjeti ako žele, ali tako da ne pregrijavaju prostorije, ne zaklanjaju radijatore zavjesama i nemaju i otvoren prozor i uključen radijator – kazao je Brnas.

Prema iskustvima u zgradama koje su razdjelnike ugradile ranije, moguće su uštede do 20-30 posto, ali i jednaki ili veći računi.

– Ovisi puno o tome kako se ponašaju stanari, no potrošnja, a time i visina računa, ovisi i o stanju zgrade, odnosno termoizolaciji te položaju stana – kazao je predstavnik iz susjednog ulaza gdje su razdjelnike ugradili još 2012. Tamo suvlasnici, dodaje, troše koliko im treba i većina ih je naučila kontrolirati grijanje. Sada, primjerice, jedan stanar za grijanje u stanu od 90 četvornih metara plaća račun od 378 kuna, a prije je plaćao 700 kuna.

Tako propisuje i Europa

Iz Fonda za zaštitu okoliša kazali su da su ove godine sufinancirali ugradnju 138 tisuća razdjelnika u 324 zagrebačke višestambene zgrade. Ukupna je investicija oko 84 milijuna kuna, od kojih je Fond sufinancirao 34 milijuna kuna, dok su ostatak pokrili stanari. Prosječna je cijena razdjelnika oko 500 kuna, a s obzirom na to da svaki stan ima tri do pet radijatora, cijena varira od 1500 do 2500 kuna.

Iz Ministarstva gospodarstva, nadležnog za provjeru ugradnje i sankcioniranje onih koji nisu ugradili razdjelnike, kazali su da je Zakonom o tržištu toplinskom energijom za neugrađivanje do predviđenih rokova propisana novčana kazna i da se zasad rokovi ne namjeravaju mijenjati jer su i dio europske direktive.

Komentara 29

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:07 12.11.2015.

misle da će uštedjeti...pogledajte "Provjereno"...koje naivčine, prestrašno

ZA
zambezi
11:17 12.11.2015.

Prevara i pljačka stoljeća je bila ugradnja razdjelnika i termoventila.

LU
LudiAlen
12:53 12.11.2015.

Zašto mediji ne naprave pritisak na vlast da se preispita zakonska odluka, i ne napravi studija isplativosti??? Bolje puštat severine, soraje nego se bavit ozbiljnim novinarstvom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije