Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Manjak posla i život s roditeljima muče mlade iz Zaprešića

Grad će sljedeće godine osigurati novac u proračunu za pokretanje poslova kojima bi se mladi samozaposlili
09. srpnja 2015. u 18:31 1 komentara 457 prikaza

Nezaposlenost i nesigurna budućnost najveći su problemi mladih u Zaprešiću. Zaključak je to i ankete provedene među nekoliko stotina od 4700 mladih u Zaprešiću. Uz problem zaposlenja, u anketi koju je provodila gradska uprava mladi su kao probleme svog naraštaja istaknuli i nedostatak interesa svojih vršnjaka za društvena zbivanja, nezadovoljstvo brigom društva i države za mlade, nepostojanjem mjesta za izlaske i druženja te nemogućnosti osamostaljivanja.

Više posla za studente

Ti i još brojni drugi problemi prikupljeni su za izradu Gradskog programa za mlade za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

– Budući da u Zaprešiću imamo i učilište, studenti su kao nedostatak naveli malen broj poslova koji se preko student-servisa mogu obavljati u našem gradu. Tu je dogovoreno da će se poslovnim subjektima pokušati prezentirati da nas mogu angažirati jer im je takva radna snaga povoljnija – kazao je Marko Petreković, predsjednik Savjeta mladih Grada Zaprešića.

Što se tiče problema nezaposlenosti, istaknuo je da su mladi svjesni da tu Grad ne može učiniti čuda, no kako je dogovoreno da će se u proračunu za 2016. godinu osigurati dio novca za samozapošljavanje mladih. U izradi Programa sudjelovala je i udruga Centar za mladež Grada Zaprešića čija je predsjednica Anamarija Juroš istaknula da se mladi žale na manjak sadržaja koji bi im obogatili svakodnevicu.

– Među ostalim, nedostaje i bazen, tu je i nemogućnost bavljenja manje atraktivnim sportovima – kazala je Juroš. Podaci koji idu pod ruku s nezaposlenošću i nedostatkom sadržaja za slobodno vrijeme su oni o konzumaciji alkohola.

Bolje informacije

Prema podacima, 89 posto ispitanika konzumira alkohol, a 22 posto opojna sredstva. Ipak, da ne ispadne da se mladi u Zaprešiću samo žale, Juroš je napomenula da Grad ima razvijeno obrazovanje pa mladi mogu i osnovnu školu i fakultet završiti u svom gradu te da su dogovorene brojne mjere kojima će se Zaprešić pokušati učiniti privlačnijim za mlade. U planu je i sve informacije o natječajima za posao bolje plasirati u medije, podupirati osnivanje kluba za mlade te provoditi akcije potrebnih sanacija, uređenja i održavanja gradskih prostora namijenjenih aktivnostima centra za mlade. 

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!