Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop program

Maloljetnici pomažu starijima i nemoćnima u zamjenu za kaznu

stop program
Press Foto
18.02.2013.
u 10:09

U Hrvatskoj maloljetnici neprihvatljiva ponašanja godišnje počine osam tisuća prekršaja od kojih jednu četvrtinu na području Zagreba

Desetero maloljetnika s područja općine Trnje, u dobi od 14 do 16 godina, koji su bili zatečeni na javnom mjestu bez pratnje odrasle osobe, a u društvu osoba koje su konzumirale alkohol sudjelovalo je od studenog prošle godine u Stop programu.

Riječ je o pilot-projektu kojim se maloljetnicima po uzoru na nizozemski Halt program nudi mogućnost zamjene sudskog postupka programima koji uključuju dobrovoljno prihvaćanje savjetovanja, treninga socijalnih vještina ili rada u humanitarnim organizacijama.

Umjesto ukora humanitarni rad

– Maloljetnicima se šalje jasna poruka o nedopustivosti i štetnosti njihova ponašanja ali i pruža mogućnost da aktivno sudjeluju u promjeni tog ponašanja – objašnjava sutkinja Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež koja je upravo uspješno privela projekt kraju. 

U Hrvatskoj maloljetnici neprihvatljiva ponašanja godišnje počine osam tisuća prekršaja od kojih jednu četvrtinu na području Zagreba. Za njih im se izrekne sudski ukor ili novčana kazna, što često ne dovodi do efikasnih promjena u njihovu ponašanju. Hrvatska Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež na ovaj je problem odlučila odgovoriti primjenom Stop programa – suvremenog odgojnog programa koji na neprihvatljivo ponašanje maloljetnika odgovara alternativnim sankcijama i brzim postupanjem nudeći im mogućnost prekida postupka uz prihvaćanje svoje odgovornosti i promjene kroz društveno-koristan rad.

Ciljana skupina bili su mlađi maloljetnici koji su se prvi put neprimjereno ponašali. Umjesto druge kazne radili su humanitarno i to u Izviđačkoj školi, Domu za starije i nemoćne osobe Trnje, u Centru za duhovnu pomoć, Udruzi slijepih Zagreb, nogometnom klubu Trnje i Ambidekster klubu.

Surađivali su policajci i stručne osobe iz Udruge za izvansudsku nagodbu i posredovanje u kaznenom postupku te su dogovorili konkretne korake u radu s maloljetnicima neprihvatljiva ponašanja.

Sutkinja Petö Kujundžić objasnila je da uspješno provedena pilot-faza Stop programa upućuje na mogućnost buduće primjene ovakvog programa na svakom pojedinom lokalnom području, a 1. ožujka u Zagrebu održat će javni stručni skup na kojem će podijeliti svoja iskustva i preporuke za buduću primjenu Stop programa.

Projektni tim Stop programa na čelu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež će, ako Grad Zagreb prepozna potrebe, nastavit će s daljnjom primjenom programa u zagrebačkim općinama Centar i Medveščak, a udruga predviđa i posebne programe obuke odabranih policajaca i socijalnih radnika koji će projekt provoditi, navodi sutkinja. 

>>Alarm: 8 slučajeva spolnog nasilja među osnovcima!

>>Školarci okružili psihički bolesnog Dalibora i na njemu gasili čikove

Komentara 3

DO
doktorica
11:29 18.02.2013.

konačno i nešto pametno!

KL
Kladarix
13:48 18.02.2013.

Treba ovo uvesti i kao preventivno! Umjesto ukinutog vojnog roka barem 6 mjeseci služiti civilni vojni rok, kako bi pojedinci upoznali ljude različitih socijalnih, fizičkih, financijskih i ostalih statusa i jednako uvažavali svakog čovjeka. Svaki dan 8 radnih sati provesti u domu umirovljenika, služiti invalide i baviti se općekorisnim društvenim radom.

OB
-obrisani-
17:58 18.02.2013.

Predlažem da umjesto kazne moraju slušati što gradonačelnik priča tjedan dana 24 sata dnevno. Sigurna sam da će se nakom ove kazne popraviti do neprepoznatljivost, iz straha da im se kazna ne ponovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije