Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S poznatim u kvartu

Maksimir je njezin dom i nema razloga prelaziti granice četvrti

28.02.2017., Zagreb - Ana Rucner, glazbenica. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
08.03.2017.
u 13:19

U kući između Maksimirske ceste i remetske crkve, okruženoj šumom, uopće se ne osjeti kaos koji vlada na prometnim ulicama grada

Maksimir je njen kvart. I dom oduvijek. U njemu je Ana Rucner odrasla. A sad tamo odgaja svog 10-godišnjeg sina Darijana. Nije to isto naselje, kaže, u kojem je ona odrasla. Prošla su vremena kada se skijala ispod obiteljske kuće između Maksimirske ceste i remetske crkve. Tada ulica u kojoj je živjela nije ni bila asfaltirana.

Ove godine i vlastiti vrt

A sada se prostor oko njene kuće posve urbanizirao i izgradio. No bez obzira na to, Maksimir joj je i dalje najdraži kvart u metropoli. Jer, kaže, zadržao je svoju starinsku dušu.

– Volim ga i jer mi je sve nadohvat ruke. Na nekoliko minuta su mi zdrave trgovine u kojima kupujem hranu, ovdje s prijateljima i obitelji znam otići na sladoled ili popiti kavu u omiljenom kafiću. Iako češće uzmem “coffee to go” zbog svakodnevnog užurbanog rasporeda – kaže Ana Rucner dodajući da posebno uživa u šalici kave koju spremi doma pa uživa u pogledu sa svoje terase. Trenutačno puno vremena provodi upravo u kući jer se priprema za sljedeći koncert – u zagrebačkom HNK svira 19. ožujka, a u osječkom četiri dana zatim. Na brijegu iznad jedne od najprometnijih gradskih ulica uopće se ne osjeti kaos koji vlada dolje. Upije ga šuma kojom je kuća Rucnerovih okružena, zbog koje se osjećaju gotovo kao da ne žive u gradu.

– Kuća je nekad bila ograđena i vinogradima, sada ih nema, no svejedno uživamo u vinu koje radi moj otac – kaže Ana dodajući da Rucneri jako vole tulumariti. Zato su odmah u blizini kuće izgradili kućicu koju naziva “pečenjara”. U njoj se slave svi rođendani i obljetnice, a nekad se tamo i zaroštilja za svakodnevni ručak.

– Ove se godine nadam imati i vlastiti vrt. I inače uzimamo sve domaće od prijatelja koji proizvode domaću hranu odmah izvan Zagreba – kaže Ana.

U park uvijek sa sinom

Klubovi je, kaže, ne zanimaju, radije ode na dobru klopu. Nju s obitelji uvijek potraži u “Skenderici”, restoranu koji radi više od stotinu godina, koji je od njene kuće udaljen desetak minuta, gdje rođendane ne propušta proslaviti ni gradonačelnik Bandić. Od kvarta ne odlazi daleko ni kad joj dođe gušt za ćevape. Spusti se na Kvatrić. Na kinesku hranu koju obožava ide u Crnčićevu. Čak joj je i dugogodišnja frizerka u kvartu. A tu je i maksimirski park u kojem vrijeme provodi sa sinom. Jednostavno, kaže, izvan granica Maksimira nema potrebe izlaziti.

– Puno putujem i, kad sam ovdje, volim biti na jednom mjestu. Kvart je moj dom – zaključuje. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
15:49 08.03.2017.

Kvatric je u Maksimiru????

IP
ivan.posavac.545
16:25 08.03.2017.

Pa narmalno da je kad ne znaš granice kvartova, pitaj purgere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije