Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odred za čistoću

'Lopatamo i borimo se sa snijegom umjesto vas'

studenti čiste snijeg
Borna Filić/PIXSELL
16.01.2013.
u 09:30

Odred za čistoću - Skupina od 15 studenata na usluzi građanima kojima su zakrčeni prolazi

“Lopatamo i borimo se sa snijegom umjesto vas” logo je petnaestak studenata graditeljstva, šumarstva i građevine koji pomažu nemoćnima, bolesnima, trudnicama ili onima koji zbog posla ne stignu prokrčiti put do kuće.

Otkako su u nedjelju pale prve pahulje snijega, počeli su i prvi pozivi, a dan nakon mećave, nakon što je padanje stalo, mobitel ne prestaje zvoniti. Vidjevši kako postoje mnogi koji snijeg ne mogu očistiti, Vladimir Mustapić osnovao je “odred za čišćenje”.

– Nazvao sam još trojicu prijatelja iz društva, Mateja Kljujeva, Semira Tatalovića i Mihovila Žmara, nakon što sam vidio u kakvom je kaosu grad bio kad je pao snijeg početkom prosinca i predložio im da skupa počnemo čistiti, a naknadno su se priključili i ostali. Osnovali smo i grupu na Facebooku – kaže Mustapić te dodaje da im građani ostave i koju kunu za džeparac.

– Bukirani smo otkako je pao snijeg sve do srijede, kada se očekuju nove padaline, a ljudi su oduševljeni idejom jer su za takvu vrstu usluge prvi put čuli – kaže Mustapić. Ipak, ne izostaju s predavanja, već čiste u stankama između nastave. Njih 15 jučer je tako čistilo diljem Zagreba, a Mustapić je zajedno s kolegom Stipanom Marinčićem, kad ih je posjetila Večernjakova ekipa, čistio dvorište u Vončininoj ulici. Tijekom rada “stradala” je plastična lopata.

– Dečki su stvarno vrijedni i učinkoviti pa sam im odlučila odnijeti čokoladu da se malo okrijepe – rekla je stanarka zgrade.

Najkompliciraniji teren koji su tijekom dana morali očistiti bio je onaj na Gupčevoj zvijezdi, gdje su morali prokrčiti 40-ak metara ulice.

– To je privatni prilaz kojim se koriste stanari dviju, triju kuća, u kojima stanuje i jedna trudnica, puno je starih ljudi, a mnogi su na poslu – rekao je Marinčić te dodao da nisu imali kamo bacati snijeg pa su ga morali nositi na drugi kraj ulice. Kada su vidjeli kolikim je građanima potrebno čišćenje, dečki su odlučili dogodine osnovati udrugu kako bi pokrenuli poslovanje.

>>Za čišćenje Zagreba Bandić će angažirati i 1000 studenata

Komentara 8

Avatar El Indio
El Indio
10:03 16.01.2013.

Ali purgeri bi voleli da im neko badava ocisti snijeg

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:13 16.01.2013.

Hm Lijepo i pohvalno. S druge strane imam susjeda u zgradi kojeg nitko nikad nije vidio u akciji čišćenja snijega, a stanuje u zgradi 60 godina. Nekad je bio premlad, onda je morao u školu, onda na burzu, onda jeje kao radio, onda u penziju, a sad je kao prestar i dijeli savjete drugima kako treba čistiti snijeg i jamra. Nisam za to da se takvi stigmatiziraju, ali da ih treba opaliti po džepu, - treba.

FO
ford
10:45 16.01.2013.

Takve stvari u socijalizmu su bile noramlna pojava. Danas im se čudimo kao nikad viđenima. Dečkima svaka pohvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije