Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na vugrinščaku

Ljuta bitka vatrenim strijelama i mačevima kao i davne 1441.

Vugrinščak bitka
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/4
10.03.2014.
u 14:51

Šesta po redu Bitka kod Samobora privukla je velik broj građana i znatiželjnika, koji su osim gledanja uprizorenja bitke mogli razgledati i sajam starih zanata, te kupiti originalne rukotvorine

Samobor se jučer vratio u daleki srednji vijek. Mačevima i strijelama obračunali su na bojnom polju vitezovi pod punom ratnom opremom, baš kako je to bilo davne 1441. godine, a time je tradicionalno obilježena šesta po redu Bitka kod Samobora.

Ratovalo se punih sat vremena na polju na Vugrinščaku podno Starog grada, a grmljavina topova, vatrene strijele i kugle, kao i kostimirani likovi, osvojili su pozornost Samoboraca i njihovih gostiju.

– Svake smo godine tu. Ovo je doista jedinstven doživljaj koji ne želimo propustiti. Ovako se obilježava povijesni dan, a i djeca rado gledaju iako ih grmljavina iz topova pomalo plaši – kazala je Lidija Tomas iz Zagreba. Prije same bitke brojni su posjetitelji uživali u razgledavanju i kupovini srednjovjekovnih rukotvorina. Drvene igračke, mačevi, štitnici, oklopi od željeza, zlatnici... Sve to moglo se vidjeti na sajmu kod majstora starih zanata.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

– Sve radimo od drva. Mačeve, praćke, magnete, štitnike. Već smo dugo u ovom poslu, a na današnji datum posebno uživamo jer se sve pretvori u neko drugo vrijeme kada su stvari poput ovih koje mi radimo bile uobičajene – kazao je obrtnik Marijan Šušnjak. I za samoukog kovača Marija Sokolića sajam u Samoboru prilika je da pokaže zanat koji je gotovo nestao.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

– U želji da spasim ovaj zanat počeo sam se baviti kovanjem. Sada znam raditi sve. Kujem zlatnike, izrađujem razne stvari od kože i drveta, radim sam i odjeću koju sada nosim – kazao je kovač Mario.

>>Vitezovi Celjski peti put pobijedili Poljake vatrom i mačevima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije