Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cjepkanje holdinga

Ljubičić ruši cijenu podružnica i potvrđuje privatizaciju

gradska skupština (1)
Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2013.
u 18:28

S imovinom radnici ne bi imali novce za kupiti udjele. Ovako će moći postati suvlasnici – kazao je Ljubičić ne precizirajući koliki će udio ponuditi.

Bez otpora oporbe, uz nešto kritike predsjednika HDZ-a Andrije Mikulića, zastupnici Gradske skupštine prihvatili su izdvajanje sedam podružnica (AGM, GSKG, Robni terminali, Stanogradnja, Čistoća, Tržnice i Vodoopskrba) u nove tvrtke iz Zagrebačkog holdinga. Predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić potvrdio je da će se nakon izdvajanja prvih sedam podružnica nastaviti s izdvajanjem ostalih podružnica te će pod Holdingom ostati samo "prirodni monopoli"– ZGOS, Vodovod, ZET i Plinara.

Do nove godine, neslužbeno doznajemo, trebalo bi biti privatizirano šest podružnica (osim Vodoopskrbe koja se izdvaja po sili zakona), a od nove godine krenut će se u novu fazu izdvajanja. Udjeli u novim tvrtkama, kaže Ljubičić, bit će ponuđeni radnicima. Naglasio je da se on brine o radnicima te da je to razlog zašto podružnice nisu izdvojene u nove tvrtke s imovinom već obuhvaćaju samo djelatnost. U prijevodu, cijena novih tvrtki, ako bi sa sobom nosile i imovinu, bila bi preskupa.

– S imovinom radnici ne bi imali novca da kupe udjele. Ovako će moći postati suvlasnici – kazao je Ljubičić ne precizirajući koliki će udio ponuditi.

– Kad se bude tražio partner za prodaju, proći će onaj tko ponudi najvišu cijenu na natječaju – kazao je Ljubičić i zastupnike pozvao da ne politiziraju jer je i prethodna Uprava predlagala mjere koje oni sada provode. Zastupnicima je poručio da Uprava ne donosi odluku o privatizaciji nego oni. Zastupnik Davor Štern shvatio je to suprotno te je svoju podršku izdvajanju podružnica argumentirao time da Ljubičić i Uprava snose odgovornost te je napao sindikate da se neprimjereno ponašaju. A. Mikulić podsjetio je da je Holding osnovan zato da se uštedi cijeli proračun, a sad se radi suprotno bez ijednog argumenta ekonomske opravdanosti.

Šef SDP-a Davor Bernardić nije kazao je li za ili protiv izdvajanja, a na glasovanju se nije izjasnio. Vladimir Ferdelji, iz kluba HSLS-HSS založio se za stvaranje novih tvrtki. Sadašnja vrijednost podružnica o kojima se raspravljalo na Skupštini je 3,3 milijarde kuna, a nakon izdvajanja ukupna im je vrijednost 230 milijuna kuna. Gradonačelnik Milan Bandić poteze Holdingove Uprave obrazložio je kriznom situacijom.

– Holding je na aparatima. Ja sam osam dana bio u komi i evo živ sam, a imao sam 12 bočica i cijevi. Holding je pacijent, nemamo više vremena. Eksperiment je propao, izgubili ste izbore, ovo se odgađa četiri i pol godine. Vladu ovo tek čeka – prebacio je Bandić loptu na nacionalni teritorij koji mu je politička ambicija.

>>Bernardić: Građanima komunalne usluge ne smiju poskupjeti

>>'Jesmo za privatizaciju, ali ne za privatizaciju na hrvatski način'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije